O parte din cartierul IRIS isi schimba infatisarea. Vezi cum vor arata strazile! FOTO

În cadrul dezbaterii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, de joi, 25 martie 2021, a fost prezentat conceptul de amenajare pentru Piața Karl Liebknecht și pentru străzile Războieni, Puietilor, Spiru Haret, Postavarul, Gheorghe Asachi și Nicolae Românul.

Proiectul pentru piata din Iris a fost realizat de proiectantii de la Planwerk si prezentat de arhitectul Tiberiu Ciolacu. Studiul urmărește îmbunătățirea calității locurii, a mobilității și a factorilor de mediu în cartierul Iris, prin optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi. Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris primesc o atenție specială, în încercarea de le reda și consolida rolul inițial de centru, respectiv de sub-centru de cartier. Este utilizată resursa dată de domeniul public care, prin reorganizare și eficientizare, poate acomoda spații și amenajări noi și poate astfel deservi mai bine principala funcțiune a zonei, cea rezidențială. Sunt prioritizate componetele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat. Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, performante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wifi etc.

Piata K. Liebkecht – scuarul pietonal se pietonalizeaza si devine centru de cartier, cu mobilier urban, locuri de repaus, terase, etc. Locurile de parcare 35 – sunt relocate pe strazile adiacente. Se reconfigureaza aleile pietonale, pavajele si iluminatul public se refac.

Razboieni – doua institutii de invatamant pe latura nordica, ce urmeaza sa se modernezize. Ne-am focusat pe siguranta elevilor, la deplasare sau repaus. Componenta carosabila are un traseu sinuos si vom propune restrictii de viteza pentru zona rezidentiala. Vom amplasa instalatii de joaca.

 

Strada Puietilor – shared space, intre piata – scoala – gradinita. In zona nordica, amenajare clasica. Se propune o pista de biciclete. S-au prevazut mai multe locuri de parcare decat pe strazile invecinate.

Gheorghe Asachi – cea mai importanta strada din zona, leaga piata de parc. Are un caracter accentuat verde. Restrangem zona carosbila si obtinem parcari si zone verzi.

Spiru Haret – strada rezidentiala, motiv pentru care am optat pentru un traseu carosabil sinuos. Mini scuar.

Postavarul – pista velo, locuri de parcare si zone cu vegetatie joasa.

Nicolae Romanul – piste velo, latura nordica pietonala si extinderea parcului, unde pot fi amenajate dotari. Pe partea sudica, acces nelimitat, dar restrangerea carosabilului, cu extinderea trotuarului.

E fain la Cluj

Read Previous

Noi restrictii! Clujenii NU vor putea iesi din casa in weekend dupa ora 20:00!

Read Next

Zbor direct Cluj – Heathrow (Londra), cel mai aglomerat aeroport din Europa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *