efainlacluj.ro

Omer Tetik CEO Banca Transilvania: “Este un moment bun de investitie in Romania”

Domeniul agribusinessului este unul de o importanţă strategică pentru ţară, iar în prezent România trebuie să găsească soluţii pentru a mobiliza investiţii, pentru a profita de oportunităţi, a susţinut Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, prezent la conferinţa România Irigabilă, organizată la Cluj-Napoca de Ziarul Financiar, alături de Banca Transilvania.

„Credem în domeniul agribusinessului, în importanţa strategică, alimentară a ţării. De 24 de ani de când sunt în România, noi ne plângem despre ce nu s-a întamplat, aşa că vrem să ne mobilizăm, autorităţile, guvernul, statul, administraţia centrală, nu doar antreprenorii, să încercăm să producem soluţii. Businessul nostru este de creditare, de finanţare, de aceea anul acesta am decis să capitalizăm aceste profituri record pe care le-am anunţat. Fiecare leu adăugat în capitalul băncii ne dă ocazia să creştem creditarea de cinci, până la şapte ori. Noi credem că este un moment bun de investiţie în România, să ne mobilizăm. Avem toate resursele necesare”, a spus Omer Tetik.

„Clienţii, de la persoanele fizice, la clienţii mari, sunt mult mai bine pregătiţi. În comparaţie cu alte crize, poziţia de lichiditate şi capitalizare este destul de bună şi la sistemul bancar, şi la firme mari. Vedem consumul în continuare stabil, ceea ce asigură circulaţia banilor în economie. Suntem optimişti, prudenţi. Am început anul cu o mică scădere, dar au fost ani de creşteri fulminante, a fost de fapt o reaşezare. Vedem din ce în ce mai mult impactul pozitiv al programelor, al fondurilor europene, există cerere de credite de investiţii, acest lucru va asigura creştere economică în următorii ani. Cea mai mare provocare este resursa umană, cu cine lucrăm pământul, cu cine deschidem sucursale. Trebuie să încurajăm o parte din diaspora să revină în ţară. Ni se pare că anul 2023 va fi unul pozitiv, cu creştere în continuare, suntem singura ţară în care nu se discută despre recesiune.

Inflaţia ajută să colectăm mai multe taxe, impozite, dar noi, românii, suntem obişnuiţi cu aceasta situatie, nu este prima dată când vedem o inflaţie double digit. S-ar putea să ajungem spre sfârşitul anului sub 10% inflaţie şi de acolo, cu paşi mici, o să avem o scădere. Nu aşteptăm nici la dobanzi, nici la inflatie o scadere brusca asa cum a fost cresterea. Cand avem predictibilitate, putem avea planuri mult mai concrete. Lichiditatea a crescut. Unul dintre motive a fost ca statul nu e împrumutat în piaţa locală.

Creditarea a fost destul de scazută la începutul anului, ca de obicei. Sperăm să reluăm creditarea mai activă, mai agresivă. Cred că lichiditatea va scădea un pic în piaţă, acest lucru va stabiliza puţin ROBOR aşa cum este acum.”a spus Tetik

Read Previous

VIDEO. CFR Cluj are meci acasa cu UTA Arad. Ce a spus Dan Petrescu inaintea meciului. Femeile vor avea intrare GRATUITA

Read Next

Cati bani vrea sa scoata Galatasaray de pe transferul in Italia al clujeanului Morutan!