efainlacluj.ro

Părintele-medic Bogdan Chiorean: “Sistemul medical românesc suferă cel mai tare din cauza procedurilor și a protocoalelor”

În calitate de manager al Centrului de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie din Cluj, Parintele Medic Bogdan Chiorean aduce în atenție o perspectivă profundă asupra sistemului medical românesc. Consideră că acesta suferă din cauza unor proceduri și protocoale impersonale, care tind să uite esența umană a bolnavilor.

Bogdan Chiorean își exprimă preocuparea cu privire la faptul că boala unei persoane este redusă la un simplu cod de diagnostic, care nu reflectă povestea personală a individului și nici impactul asupra celor dragi. El atrage atenția asupra necesității de a acorda o mai mare atenție aspectelor emoționale și psihologice ale bolnavilor, care depășesc cifrele statistice.

Parintele Medic subliniază faptul că tratamentul bolii nu ar trebui să fie perceput ca un simplu proces mecanic, ci ca o relație umană profundă și empatică. Boala aparține unui om, iar medicina trebuie să își îndrepte atenția către persoana în sine, nu doar spre simptomele sale.

Într-o viziune mai amplă, medicul remarcă că pacienții sunt oameni unici, cu trăiri și experiențe personale, care nu trebuie redusi la numere sau diagnostice. Importanța umanității și respectului față de pacient trebuie să primeze în fața procedurilor și a nevoii de a se conforma regulilor stricte.

Cu o perspectivă înclinată spre compasiune și empatie, Bogdan Chiorean invită cadrele medicale să se îndrepte spre o abordare mai umană a medicinii, să acorde atenție detaliilor care nu se regăsesc în proceduri, dar care pot însemna enorm pentru pacient. A asculta cu adevărat pacienții și a fi interesat de viața lor personală poate aduce o bucurie de nedescris în ochii unui bolnav.

“Sistemul medical românesc suferă cel mai tare din cauza procedurilor și a protocoalelor.

Din cauza faptului că boala unui om are doar un cod de diagnostic, format dintr-un amestec scurt de litere și cifre, care nu poartă cu el greutatea singurătății, a grijilor față de cei care rămân și a nevoilor care depășesc evidențele statistice.

Din cauza faptului că boala unui pacient este văzută ca un proces care trebuie combătut mecanic, de parcă ar fi vorba de un experiment într’o eprubetă-n care se luptă o bacterie cu o familie de antibiotice.

De fapt, boala aparține unui OM. E a lui. Uneori, e tot ce i’a mai rămas.

Profesia medicală presupune, de obicei, halate albe, saloane albe, paturi albe. Doar că oamenii care stau în ele sunt diferiți.

De nimic nu se întristează mai tare bolnavii ca atunci când sunt confundați cu numere sau diagnostice. Ca atunci când sunt anonimizați și poartă brățări cu coduri de bare prin care GDPR-urile le interzice să mai aibă un nume și să mai fie ei înșiși.

Medicina va deveni din ce în ce mai defensivă. Toate cadrele medicale își vor dori să respecte, de teamă, mai mult procedura și mai puțin pacientul.

Dac’ați vedea câtă bucurie e-n ochii unui bolnav când îl întrebi de casă, de lucrurile neterminate, de planuri. De tot ceea ce nu scrie-n proceduri.

Dar asta presupune să-l iubești și să fii sigur că Dumnezeu primește grija ta față de bolnav ca pentru El Însuși” a spus Bogdan Chiorean

Read Previous

Un șofer a fost arestat la Cluj după ce a produs un accident sub influența alcoolului

Read Next

Suma cu care se vinde domeniul deținut de familia Paszkany la doar 40 km de Cluj-Napoca.