efainlacluj.ro

Părintele-medic de la Centrul de Îngrijiri Paliative din Cluj, povește dificultățile pe care le întampină pacienții cu demențe

Parintele-medic de la Centrul de Ingrijiri Paliative Sfântul Nectarie din Cluj, Bogdan Chiorean, omul care își dedică timpul și sufletul pentru ajutorarea oamenilor cu boli în ultimele stadii, povestește dificultățile pe care le întâmpină anumiți pacienți cu demență.

Pacienții cu demențe avansate întâmpină dificultăți nu doar în a-și aminti diverse persoane sau situații, ci chiar și în cele mai banale gesturi cotidiene. Unii, spre exemplu, nu mai știu să înghită mâncarea.

În unele situații, apare delirul. Un fapt interesant este că la majoritatea pacienților, subiectul delirului are legătură cu anumite trăsături de caracter definitorii: am întâlnit oameni cu o bunătate aparte, care, în situațiile acelea confuzionale, ar fi împărțit orice cu oricine.

Sau pacienți școliți, cu etichetă, care în stadiile astea vorbeau cu „Dumneavoastră”, „Domnule/Doamnă” și la care „Mulțumesc” era tot a doua vorbă, fie că-i puneai o perfuzie sau doar îi zâmbeai.

Să uiți tot și să-ți rămână, totuși, bunătatea, înseamnă că dragostea față de Celălalt îți circulă prin sânge.” a spus părintele medic Bogdan Chiorean.

Read Previous

Galerie FOTO. Reîntâlnire emoţionantă pe aeroportul din Cluj: Frații s-au reunit după 33 de ani într-o călătorie impresionantă de 13.000 km!

Read Next

Alex Chipciu: “Nu m-am intors la FCSB pentru ca ma simt foarte bine la Cluj!”