efainlacluj.ro

Patrimoniul cultural imaterial din Romania promovat in Polonia de către clujeni

𝙋𝙖𝙩𝙧𝙞𝙢𝙤𝙣𝙞𝙪𝙡 𝙘𝙪𝙡𝙩𝙪𝙧𝙖𝙡 𝙞𝙢𝙖𝙩𝙚𝙧𝙞𝙖𝙡 𝙙𝙞𝙣 𝙍𝙤𝙢â𝙣𝙞𝙖, 𝙥𝙧𝙤𝙢𝙤𝙫𝙖𝙩 î𝙣 𝙋𝙤𝙡𝙤𝙣𝙞𝙖 𝙙𝙚 𝘾𝙅𝘾𝙋𝘾𝙏 𝘾𝙡𝙪𝙟

Mai multe obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, sunt promovate în această perioadă în Polonia, la Cracovia, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

În cadrul proiectului „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, care beneficiază de o susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), instituția clujeană de cultură organizează în perioada 17 august – 12 septembrie 2023, la Biblioteca Publică Voivodală din Cracovia, o expoziție de fotografie etnografică, intitulată „Tradiții Vii”.

Aceasta prezintă, în 30 de panouri fotografice de mari dimensiuni, 18 obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, dintre care o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Privitorii vor putea să interacționeze prin coduri QR inserate în grafica panourilor fotografice cu site-ul wwww.traditiivii.ro, dar și cu alte site-uri de specialitate, pentru a afla mai multe informații despre cultura tradițională din județul Cluj și România. Sânzienele, Mărțișorul, Jocul Călușului, Doina sau obiceiurile cu măști sunt doar câteva din tradițiile specifice românești, care vor purta publicul polonez într-o lume arhaică.

În cadrul vernisajului, care va avea loc în data de 17 august 2023, la ora 17:00, va fi proiectat filmul documentar „Corindatul Junilor din Mărișel” cu subtitrare în limba poloneză, realizat în campaniile de cercetare de specialiștii CJCPCT Cluj, și va fi susținută o prelegere despre tradițiile și obiceiurile românești.

Partenerii evenimentului sunt: Consulatul Onorific al României la Cracovia, Biblioteca Publică Regională din Cracovia și Societatea Polono-Română din Cracovia.

Echipa proiectului este formată din: Adriana Irimieș, coordonator și manager CJCPCT Cluj, consultanții artistici: Adriana Andrei, Consuela Bendea, Grigore Sâmboan, Marinela Istici, Claudiu Cubleșan și graficianul Nicolae Nerțan. Un sprijin deosebit în derularea acestui proiect l-a oferit prof. Ioana Diaconu Mureșan de la Centrul pentru Limba și Cultura Poloneză, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Proiectul „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, derulat pe durata a opt luni (februarie – septembrie 2023) contribuie la diversificarea activităților de promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România.

Proiectele CJCPCT Cluj se desfășoară cu sprijinul CONSILIULUI JUDEȚEAN CLUJ

sursa: Traditii Clujene

Read Previous

Peste 75.000 de pelerini au participat zilele acestea la hramul Mănăstirii Nicula

Read Next

România nu mai are nici o universitate în top 1000 mondial. Daniel David: “Am avertizat asupra acestui lucru de mai mulți ani”