Piata Unirii | scanteia plina de viata din centrul orasului Cluj-Napoca

Situata in jurul Bisericii Sf. Mihail, Piata Unirii este punctul zero al orasului  Cluj-Napoca.

Piața este cea mai mare ca dimensiune (cca. 220m pe 160m) din vechile piețe aflate în centrul și sud-estul Europei. Există piețe de dimensiuni mai mari, dar acestea s-au format mult mai târziu. 
Din punct de vedere turistic, Piata Uniri este probabil cel mai vizitat loc, deoarece pe langa faptul ca se afla in buricul targului, leaga si doua artere principale ale orasului. Astfel, putini sunt turistii care viziteaza orasul fara sa simta atmosfera mereu activa a Pietei Unirii.

Piata este dominata de impunatoarea Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail,  unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul  se numără printre monumentele emblematice ale orașului. 

Frumusetea Pietei Unirii este slefuita si de ansamblul monumental Matia Corvin, alcătuit din cinci statui reprezentându-i pe regele Matia (ecvestru) și pe cei patru generali ai săi, a fost dezvelită în anul 1902 în Piața Mare a Clujului. Macheta lucrării, operă a artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey, a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Monumentul clujean a devenit de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale orașului.

Piata Unirii isi desavarsete utilitatea si prin numarul ridicat de evenimente organizate aici, evenimente cunoscute chiar la nivel european precum celebrul festival de film, TIFF, Zilele Clujului sau Targul de Craciun.

E fain la Cluj

Read Previous

Nu avem străzile goale, ci pline de responsabilitate.

Read Next

La doi pasi de Cluj | Popasul unei drumetii in Apuseni

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *