efainlacluj.ro

Povestea tanarului calugar doctorand la Cluj, mutat in Africa pentru a ajuta Rwandezii, o tara unde oamenii mor la 40-45 ani

Intr-o discutie purtata cu reporterii E fain la Cluj, parintele cu numele de calugar Nectarie si cu numele de botez Alexandru Dima, ne-a povestit de la mii de kilometri departare cum se desfasoara misiunea acestuia pe continentul African, mai precis in Rwanda, un loc plin de dragoste dar mai ales de momente dificile.

Cine este parintele Nectarie?

Doamne ajută! În primul rând să mă prezint, sunt Părintele Nectarie cu numele de călugăr, iar numele primit de la nașii de botez Alexandru. M-am născut pe data de 11 septembrie 1992, în orașul Tulcea, fiind al doilea din cei șase copii ai lui Anton și Vasilica.

   Mama mea este o eroină și o luptătoare, care a crescut șase copii singură. Pentru mine prima facultate a fost educația mamei. De mic copil mi-a spus mereu ,,măi copile învață că vei ajunge în viață departe”. Așadar pe când eram student la licență și master în teologie, în timpul vacanței lucram în construcții prin Germania, Italia, Franța, la 2.000 de km distanță de casă. Apoi când am intrat la doctorat mi-a fost dat să merg preot misionar în Africa, la 8.000 km distanță de casă. Și iată că s-a împlinit cuvântul mamei: ,,măi copile învață că vei ajunge în viață departe”.

     Familia mea și frații mei sunt aproapele meu. Ca preot monah am depus voturi înaintea lui Dumnezeu, căci Iisus a zis: ,,Cel ce iubește pe tată sau pe mamă mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine, și cel ce iubește pe fiu sau pe fiică mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine. Oricine nu își ia crucea și nu Mă urmează, nu este vrednic de Mine. Cel ce-și va găsi viața, o va pierde, dar cel ce-și va pierde viața pentru Mine, o va găsi.” (Matei 10, 37-39)  

      Eu, zilnic vorbesc la telefon cu mama, frații și prietenii, chiar și preoții duhovnici din țară pentru a mă sfătui, a mă încuraja și a mă susține. Misiunea în Africa nu este doar a mea, ci a tuturor celor care ne sunt alături. De asemenea mi-am propus să vin în România de două ori pe an pentru a-mi îmbrățișa familia, neamul și tradiția românească.

Cum ati luat decizia de a va calugari?

În iarna anului 2018 eram nedumerit încotro să-mi îndrept viața, să mă căsătoresc ori să mă călugăresc. Am decis să merg la Mănăstirea Sfântului Nectarie din insula Eghina, pentru a mă ruga să-mi arate calea. Am fost cazat la Mănăstire timp de 11 zile, am petrecut în continuă rugăciune, prin metanii, citind acatistul Sfântului de trei – patru ori pe zi, iar noaptea rugându-mă câteodată cu lacrimi. Așa au trecut zilele până în a 11 zi, când dimineața la ora 5 mă pregăteam să merg spre portul din Eghina (la ora 7 aveam feribotul spre Atena). Era întuneric beznă, mă îndreptam să ies din curtea Mănăstirii și iată, un om mi-a apărut în fața ochilor, mi-a vorbit în limba greacă și a deschis poarta, prin minune, care mai înainte era închisă cu două lacăte mari. În tot acest timp, era ora 5 dimineața dar prin minune natura s-a luminat, de vedeam totul împrejur precum ar fi ora 12 ziua, dar mai mult simțeam o prezență dumnezeiască a unui Sfânt, conștientizam că se întâmplă ceva dar nu știam să îmi explic în cuvinte.. eram blocat. Această convorbire și vedenie a durat aproximativ un minut. După plecarea Sfântului mi-am dat seama și trăiam clipa căci cu adevărat era însuși Sfântul Nectarie. În această arătare Sfântul era mic de statură, plinuț, cu barba alb spre negru și purta o geacă de fâș imprimată cu cruci aurii precum îl vedem în majoritatea icoanelor. Toate acestea nu au fost vis sau vedenie ci le-am trăit, am vorbit, am simțit în deplin și m-au convins de prezența Sfântului Ierarh Nectarie.

     Era în zi de miercuri, după această minune am luat feribotul spre Atena, apoi autobuzul spre aeroport, avionul spre București și microbuzul spre Constanța. Am ajuns spre noapte în Constanța, m-am dus direct la Casa Arhierească, la Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, m-a primit, i-am mărturisit minunea, m-a ascultat cu atenție și mi-a spus: ,,văd cu adevărat că este o minune de la Dumnezeu, iar eu te întreb ce vrei tu să faci acum ?” I-am răspuns că prezența Sfântului Nectarie mi-a schimbat mentalitatea, gândirea și viața, și doresc să devin monah purtând numele Sfântului de Nectarie.

Eram în aceea zi de miercuri seara la Sfânta Taină a Spovedaniei, în fața Înalt Preasfințitului Teodosie și mi-a spus: ,,pregătește-te din adâncul sufletului și cugetă la aceasta căci duminică va avea loc schimbarea vieții tale. Am făcut hirotoniri în biserici, în corturi și pe scene amenajate dar chiar în Peștera Sfântului Apostol Andrei nu am făcut și iată, că de două mii de ani va fi prima hirotonire, și eu te voi lua sub mantia arhierească și vei depune voturile monahale chiar în Peșteră, unde a trăit Sfântul Apostol Andrei trei ani și jumătate.”  

     Cu rugăciunile Înalt Preasfințitului Teodosie și după cuvântul Părintelui Rafael Noica ,,iubește-O pe Maica Domnului mai mult decât pe fetele oamenilor”, am mers spre împlinirea lucrării lui Dumnezeu, lăsând toate și totul în urma mea. Să știți căci un bărbat sau femeie, când intră în viața monahală Dumnezeu îi dă o nebunie întru Hristos, în sensul bun al cuvântului, pentru a nu se mai gândi la cele din urmă.

La un an după călugărie, în luna februarie 2019, fiind ieromonah, în una din zile mă aflam la Sfânta Taină a Spovedaniei, în genunchi în fața Părintelui Irineu Curtescu, la București, marele duvovnic și cunoscut credincioșilor din România. Eu îmi mărturiseam păcatele iar Părintele firav cu ochii închiși, sprânceana stufoasă, barba lungă și albă a intervenit și mi-a spus: ,,Tu trebuie să mergi în Africa! Misiunea ta este acolo, să catehizezi, să botezi, să construiești biserici, case, spitale și școli. Să fii în mijlocul lor, să te jertfești pentru ei toată viața ta!”.  La auzirea acestor cuvinte eram uimit și l-am întrebat cum voi ajunge eu în Africa, neștiind nimic despre misiunea ce va avea să fie. Iar Părintele mi-a răspuns că se va îngriji Maica Domnului despre aceasta.

    Timp de trei luni eram neliniștit de cuvintele Părintelui până când am ajuns în Sfântul Munte Athos din Grecia să cercetez lucrarea de doctorat și iată, la Mănăstirea Grigoriu l-am întâlnit pe Părintele monah Damaschin. Dânsul mi-a povestit despre misiunea de pe continentul african, am acceptat să merg și am luat binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teodosie. Înainte de a pleca în misiune Înalt Preasfinția Sa m-a binecuvântat în rangul de Protosinghel la biserica ,,Izvorul Tămăduirii” din Constanța. Apoi am mers la București să îmi fac vaccinurile pentru intrarea în continentul african, pentru a obține carnetul galben.  Aici doamna care mi-a făcut vaccinurile îmi punea foarte multe întrebări despre Africa, ca la urmă să îmi spună: ,,Bunicul meu a trăit 100 de ani, el a fost preot misionar în Africa. A murit în Africa și nu știu unde este înmormântat!”. Eu am rămas uimit de cele spuse și am simțit că este lucrarea lui Dumnezeu să ajung tocmai la această doamnă.

Care a fost primul contact cu Africa?

În data de 11 septembrie 2019, când am împlinit 27 de ani, am plecat pentru prima dată în Burundi. Ajungând în capitala Bujumbura, am fost primit la Casa Mitropolitană, de către Înalt Preasfințitul Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Burundi și Rwanda, cu inima deschisă pentru misiune și conlucrare. După trei săptămâni Mitropolitul m-a chemat în Rwanda și mi s-a încredințat misiunea în deplin aici.  

Care este misiunea parintelui Nectarie in Africa?

După o experiență de mai bine de un an și jumătate în Rwanda, trăind în mediul african, adaptându-mă criteriilor, mentalității și regulilor lor, nu mi-a fost ușor, însă ca preot slujind Sfânta și Dumnezeiasca Litrurghie mai des, am fost mult întărit și încă mai am nevoie de întărire pentru a răzbi prin toate încercările.

     Până în prezent am renovat două biserici, la Gishari și la Rwabutazi, am construit 4 case din temelie, am renovat 7 case, pentru familii foarte sărace, am construit o casă parohială, am cultivat 1.800 de banane, mango, papaia, fasole și porumb. Multor bolnavi suferind de boli precum malarie, cancer și altele, fiind în stare de urgență, le-am plătit spitalizarea, tratarea și medicamentele necesare. Am plătit asigirări de sănătate. Într-un sat am tras conducta generală pentru a avea apă. Zilnic dăruim 200 de sambusi (plăcintă cu cartofi) la muncitorii noștri și copiilor care ne vin pe măsură.

    Trecând la cele spirituale, misiunea mea ca preot include de a aduce  din România obiecte liturgice pentru slujire, precum: veșminte preoțești, sfinte vase, lumânări, cărbuni, tămâie, vin pentru Sfânta Împărtășanie, care este cel mai important, etc.

 De asemenea slujirea mea ca preot în limbile greacă, swahili, kineyrwanda, de a catehiza, de a boteza – precum botezul a peste 200 de catehumeni în lacul Muhazi și altele săvârșite în privat (în perioada restricțiilor de covid). Am construit un bazin în formă de cruce pentru botezuri.

 Alte responsabilități pe care mi le-am asumat sunt: chiria casei mitropolitane (5.000 euro pe an), salariile lunare la preoți și angajații Mitropoliei (1.440 euro), plus salariile zilnice la muncitorii pe care îi am la diferitele proiecte, și întreținerea casei mitropolitane.

Cum sunt oamenii de acolo?

Oamenii de aici nu sunt de judecat. Unii dintre ei sunt mai sfinți decât noi. Rata mortalității este în general 40 – 45 de ani din cauza muncii grele, de exemplu cultivarea orezului în apă, și a multor boli netratate.

    Chiar dacă este sărăcie nu înseamnă că nu este dragoste și mângâiere. Părinții nu își dau copiii la orfelinat. Frații mai mari își cară în spate pe cei mici, mănâncă mai mulți la o farfurie. Sunt uniți în momentele dificile ale vieții. Concluzia mea este că ei dăruiesc din ceea ce nu au.

Când te dăruiești cu adevărat misiunii, când îți iubești aproapele, indiferent de culoare sau naționalitate, îl iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți, este fără să vrei a-ți arăta dragostea.

    În timpul lui Noe poporul greu păcătuia și nu asculta de Dumnezeu spre a se pocăi, atunci Dumnezeu a căutat pe cel mai curat om de pe fața pământului. Așadar l-a găsit pe Noe, ce săvârșea păcatul o dată în an și Dumnezeu i-a spus să pregătească o corabie mare căci în 120 de ani va da potop. Noe a terminat corabia în 100 de ani iar Dumnezeu i-a vorbit că nu mai rabdă încă 20 de ani și în 8 zile va da potop. După potop a rămas în viață doar familia lui Noe: Sam, Ham, Iafet și soțiile lor. Ham a venit în continetul african și s-a numit poporul hamiților.

    Știm din Viețile Sfinților Apostoli că pe acest continent primul Arhiereu a fost Sfântul Apostol Marcu, care a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu, botezând și încreștinând popoarele. Simbolul Sfântului Apostol Marcu este leul. 

Cum se desfasoara o zi din viata calugarului Nectarie in Rwanda?

O zi obișnuită din viața mea misionară este: dimineața la ora 6:30 săvârșirea Sfintei Liturghii, apoi plec pe teren unde am proiectul în desfășurare și bineînțeles că mai întâmpin diverse solicitări.

    O altă zi din viața mea când nu am bani pentru a continua proiectele este de a merge pe stradă în reverendă ca simplu preot, unii mă opresc și mă întreabă din ce religie sunt, le explic, cred și consider că și aceasta este o zi de misiune înaintea lui Dumnezeu.

Cel mai greu de schimbat în comunitățile de aici este gândirea și tradiția întipărită în mintea lor. Majoritatea celor botezați creștin – ortodox provin din diferite religii și confesiuni, precum catolici, protestanți, anglicani, musulmani. Noi, Mitropolitul, preoții și cateheții ne străduim prin organizarea de seminarii să îi învățăm adevarul, să le explicăm dreapta credință.

Surprinderea mea cea mai mare este când la fiecare Sfântă Liturghie, în momentul Împărtășirii, oamenii cu mic cu mare aplaudă, cântă și își exprimă entuziasmul.

Tradiția africană spune: …atunci când Pruncul Iisus se afla în iesle, în peștera din Bethleem, iată venind un copilaș de 10-12 ani, sărac, cu dorința de a aduce un dar Pruncului Iisus, astfel într-un moment în care Fecioara Maria și bătrănul Iosif nu erau în peșteră, copilul venind la gura peșterii a spus ,,Doamne, am văzut că au venit magii, că au venit cei mai înalți oameni să Îți aducă daruri, dar iată, eu nu am niciun dar, decât numai un talent, și acela de tobotar”. Copilul, după ce I-a cântat din tobe, tradiția spune că Pruncul Iisus S-a ridicat și l-a aplaudat. De la acest gest făcut de Iisus ne-a rămas obiceiul de a aplauda, de a aprecia și de a fi mulțumit pentru ceva.

Așadar în momentul Sfintei Împărtășanii africanii își exprimă bucuria față de Domnul Iisus Hristos.

Maturitatea misiunii apostolești este într-adevăr de peste 2.000 de ani. Însă pentru rwandezi Ortodoxia este o noutate.

Primii pași intrați în Ortodoxia Rwandei au avut loc la data de 17 august 2014, sub îndrumarea ÎPS Innocentios, în Sfânta Taină a Botezului săvârșit în râul Nyamazi situat în districtul Kirehe, Provincia de Est a Rwandei, unde s-au botezat 200 de catehumeni.

Ce concluzii puteti trage dupa mai mult de doi ani pe continetul African?

   Activitatea misionară pe care o desfășor aici este în primul rând de a aduce dragoste și mângâiere în mijlocul lor. De a propovădui Cuvântul lui Dumnezeu, de a boteza, de a-i cerceta pe cei bolnavi, de a-i hrăni prin agape și a le construi case. De asemenea, construirea bisericilor, case parohiale, școli, cabinete medicale, centre misionare și de a înfrumuseța slujirea liturgică cu obiecte bisericești.

La data de 12 decembrie 2020, de ziua Sfinților Ierarhi Spiridon și Alexandru, am primit binecuvântarea Mitropolitului Innocentios Byakatonda, la Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului” din Bujumbura, Burundi, în rangul de Arhimandrit.

După porunca Mântuitorului nostru Iisus Hristos: ,,Mergând învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacului. Amin!” (Matei: 18, 19-20).

————————-

Cei care doresc sa sprijine misiunea parintelui Nectarie in Africa, o pot face prin contact direct catre dumnealui la datele de mai jos

BCR – ROMÂNIA

Cont euro: IBAN: RO47RNCB0614124452960002

Cont lei: RO52RNCB0296124452960001

SWIFT: RNCB RO BU

Nume: Dima Alexandru (Arhim. Nectarie Dima)

Tel.: +250 780 201 810 (Rwanda) WhatsApp

Tel.: +40 753 556 968 (România) WhatsApp

Email: [email protected]

Mai multe fotografii din activitatea parintelui Nectarie puteti vedea pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/parintele.nectarie.961

Read Previous

VIDEO DRONA. Mandra-i tara Motilor, loc. Poiana Horea, judetul Cluj

Read Next

Investitie de sute de milioane de euro la Cluj. O companie vrea sa fabrice autovehicule in comuna Luna

Leave a Reply