Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
În Șoimeni, un sat pitoresc în apropiere de Cluj-Napoca, viața pare să curgă într-un ritm aparte, păstrând farmecul autentic al ruralității transilvănene. Aici, printre dealuri și livezi, o tânără bunicuță pe nume Eva Chița a reușit să transforme visul ei de a scrie povești pentru copii într-o frumoasă realitate, publicând nu mai puțin de zece cărți de povești.
Totul a început cu șase ani în urmă, când Eva, învăluită în magia sărbătorilor de iarnă, a primit un imbold neașteptat din partea fiului ei, Cristi. “Am început să scriu povești pentru copii la îndemnul fiului meu Cristi care, auzindu-mă spunând povești nepoatei mele Daria, mi-a sugerat să le scriu. I-am răspuns: ‘dragul meu, eu nu am mai scris de mână de când am fost la școală’”, își amintește cu nostalgie Eva.
În a treia zi de Crăciun, singură acasă cu motanul lor, Ștrengarul, Eva a luat o foaie de hârtie și a compus prima ei poveste, intitulată „La pescuit”. Reacția familiei a fost deosebit de entuziastă, iar aceștia au încurajat-o să continue. “Ei m-au încurajat să compun povești”, povestește Eva, amintindu-și de momentele pline de căldură și sprijin familial.
Inițial, desenele pentru prima carte au fost realizate de Alecs Negru, însă când acesta nu a mai putut continua, Eva a decis să se ocupe singură de ilustrații, la îndemnul norei sale. “Am început să îmi fac singură ilustratele spunând că desenele mele sunt mai frumoase și originale fiind făcute de mână”, mărturisește ea cu mândrie.
Astfel, Eva a învățat să își scrie textele pe laptop și, cu ajutorul prietenei sale Crina Covaci, a tehnoredactat și a pregătit fiecare carte pentru tipar. Fiecare volum a fost o operă de iubire și devotament, iar până în prezent, Eva a publicat zece cărți, ultima dintre ele fiind și de colorat, intitulată „Papion, rățoiul curajos”.
Poveștile sale se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani, având ilustrații colorate și scris mare, ideal pentru micuții care abia învață să citească. “Am scris aceste 10 cărți pentru a reînvia dragostea de povești la copii mici, în speranța că vor lăsa telefoanele și tabletele măcar atâta timp cât vor fi captivați de frumoasele povești”, explică Eva motivația din spatele muncii sale.
Fiecare carte a fost tipărită în doar 50 de exemplare, două dintre ele fiind sponsorizate de persoane generoase. Eva a participat cu aceste povești la diverse festivaluri locale, precum Festivalul Ceaunului și Festivalul Silvoiței din Babuțiu, unde cărțile ei au adus bucurie și inspirație copiilor și părinților deopotrivă.
Povestea Evei Chița este o dovadă vie a faptului că pasiunea și determinarea nu cunosc limite de vârstă. Prin eforturile ei, Eva nu doar că a creat un univers plin de magie pentru copii, dar a și demonstrat că fiecare moment al vieții poate fi un nou început, plin de creativitate și bucurie.
Cei care doresc să susțină mai departe pasiunea și determinarea Evei o pot face printr-o comanda directă pe pagina personală de Facebook