efainlacluj.ro

Premiera Pietonul aerului de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, un spectacol tragi-comic, la Teatrul din Cluj.

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca vă invită joi30 mai, de la ora 19:00, în Sala mare, la premiera Pietonul aeruluide Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, un spectacol tragi-comic despre o lume pe care uzanțele și prejudecățile au umflat-o, lăsând doar forme goale.

Domnul Bérenger (interpretat de Matei Rotaru), prezență recurentă a pieselor ionesciene, adevărată redută a umanității în calea îndobitocirii ei definitive, este de această dată un dramaturg care și-a repudiat arta și care caută în schimb să își găsească împlinirea în Anglia rurală. Aici, în buna tradiție a teatrului absurdului, fundamentele ipocrite ale traiului cotidian încep să se deconspire, iar peisajele idilice anticipează din când în când sechelele războiului. Protagonistul este imediat asaltat de indivizi respectabili din societatea englezească, incapabili să admită firescul zborului uman, pe care el însuși încearcă să-l demonstreze printr-un salt în văzduh, dincolo de existența convențională a norodului ofensat. Bérenger capătă astfel înțelepciunea vizionarului care a înțeles magnitudinea însingurării și a neantului post-apocaliptic, fiind însă izolat și ridiculizat când împărtășește impresii din periplul său extraatmosferic. 

Cu o distribuție impresionantă, montarea lui Gábor Tompa concentrează esența acestei societăți defecte într-un spațiu și timp care ne pot aparține și nouă, concretizate vizual de Adrian Damianprintr-o spectaculoasă construcție scenografică și comentate muzical cu simțul ludic al compozitorului Vasile Șirli. În ritmuri dinamice, excelent susținute colectiv și individual de trupa Naționalului clujean, povestea lui Bérenger și avertismentul acestuia cu privire la consecințele inerției umane își extind mizele dincolo de lumea Războiului Rece în care a scris Ionesco, amintindu-ne de amenințările noastre contemporane, de morțile și de neantul care pândesc în apropiere. 

Eugène Ionesco se numără printre cele mai importante voci ale avangardei franceze și europene, fiind considerat unul dintre părinții teatrului absurdului. În scrierile sale, automatismele limbajului, artificialitatea relațiilor interumane și decuplarea individului de propria sa conștiință sunt revelate într-un limbaj care doar simulează refuzul semnificării. Personajul lui Bérenger este de fapt o inserție autobiografică, prezentă în patru piese de un comic amar, cu situații la limita tragediei, inspirate de exasperarea lui Ionesco în fața exceselor și iraționalității postbelice. 

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc pe 4 iunie, de la ora 19:00.

PIETONUL AERULUI

de Eugène Ionesco

regia: Gábor Tompa​

decorul: Adrian Damian​

costumele: Luiza Enescu​

muzica originală: Vasile Șirli​

mişcarea scenică: Ferenc Sinkó​

video design: Radu Daniel​

asistent de scenografie: Dariana Pau​

Distribuţia:

Domnul Bérenger: Matei Rotaru​

Doamna Bérenger (Joséphine): Anca Hanu​

Domnișoara Bérenger: Diana-Ioana Licu​

Ziaristul (englez): Cristian Grosu​

Primul englez: Mihai-Florian Nițu​

Prima englezoaică: Angelica Nicoară​

Băiețelul, fiul lor: Silvius Iorga​

Al doilea englez: Miron Maxim​

A doua englezoaică: Patricia Brad​

Fetița, fiica lor: Cecilia Lucanu-Donat​

John Bull: Radu Lărgeanu​

Prima englezoaică bătrână: Irina Wintze​

A doua englezoaică bătrână: Elena Ivanca​

Unchiul-Doctor: Ioan Isaiu​

Angajatul de la Pompe Funebre: Dan Chiorean​

Trecătorul din Anti-Lume, Omul în alb: Cătălin Codreanu​

Judecătorul, Călăul, Primul asesor: Ruslan Bârlea​

regia tehnică: Doru Bodrea​

lumini: Jenel Moldovan, Andrei Mitran​

sunet: Marius Rusu​

video: Vasile Crăciun​

sufleor: Alina Forna​

Read Previous

Povestea pompierului clujean care salvează vieți cu ajutorul câinelui. Galerie FOTO

Read Next

Studenții palestinieni cer UBB Cluj oprirea colaborărilor cu mai multe companii, precum NTT DATA, Alstom sau Siemens. GELERIE FOTO