efainlacluj.ro

Primaria Cluj-Napoca a surclasat pentru prima data in istorie la venituri sectoarele din Bucuresti. Vezi topul

Anul trecut, veniturile totale ale administrațiilor locale (primării de municipii, de orașe și de comune și consilii județene) au ajuns la valoarea de 79,6 miliarde de lei, cu  7,6 miliarde de lei mai mult decât în 2020 (72 mld. lei).

   Datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ne arată că totalul cheltuielilor administrațiilor locale s-a ridicat în 2021 la valoarea de 77,08 miliarde lei. Așadar, putem spune că administrațiile locale au înregistrat anul trecut un excedent bugetar anul trecut de 2,5 miliarde de lei. 

   Această direcție din cadrul Ministerului Dezvoltării prezintă anual situațiile centralizate ale execuțiilor bugetare la nivel de administrații locale (primării de comune, orașe, municipii și consilii județene). Execuțiile bugetare de la finalul anului ne arată exact cât au încasat și cât au cheltuit în acel an administrațiile locale, de multe ori înregistrându-se discrepanțe mari între bugetele aprobate de administrații la începutul anului și execuția de la final de an. 

   Așa se face că, de exemplu, Primăria Cluj-Napoca a avut la început de an un buget de venituri aprobat de 2,1 miliarde lei, iar la finalul anului trecut, execuția a arătat că încasările efective au fost de 1,29 miliarde lei, deci o discrepanță de vreo 800 milioane lei. De ce mai toate primăriile își estimează la început de an venituri mult mai mari decât cele efectiv încasate? Probabil, pentru că nu vor aibă probleme cu cheltuielile, de asemenea, umflate la început de an și nu să aștepte rectificările bugetare de pe parcursul anului.

   Anul trecut, la nivelul municipiilor reședință de județ și al celor șapte primării ale capitalei s-au înregistrat venituri totale de 28,57 miliarde lei și cheltuieli totale de 27,72 miliarde lei (vezi tabelul din imagine). Iată că mai mult de o treime din veniturile și cheltuielile bugetelor locale revin celor 41 de primării reședință de județ (inclusiv cele din capitală, capitala fiind reședința Ilfovului).

   Ce primării au avut cele mai mari venituri încasate și cheltuieli totale în anul 2021?

   Capitala e de departe campioana primăriilor în materie de venituri și cheltuieli. Cele șapte primării  din București au avut venituri însumate de aproape 11,42 miliarde de lei și cheltuieli totale de 11,03 miliarde lei. Șase din cele șapte primării sunt între primele 10 cele mai bogate primării din țară. 

   Primăria Municipiului București (primăria generală a capitalei) a avut anul trecut venituri totale de 4,98 miliarde de lei și cheltuieli totale în valoare de 5 miliarde lei.

   Primăria Cluj-Napoca e a doua pe țară după veniturile din 2021 (1,29 mld. lei – vezi tabelul din imagine). Cheltuielile totale ale acestei primării s-au ridicat anul trecut la valoarea de 1,21 miliarde de lei. Este pentru prima dată când o primărie din afara capitalei se clasează pe locul doi în privința veniturilor. Asta ne arată statisticile Datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, statistici ce conțin date din 1999 încoace.

   Podiumul la nivel de țară e completat de Primăria Sector 3, cu venituri totale în 2021 de 1,27 miliarde lei și cheltuieli totale în valoare de 1,27 miliarde lei, cheltuielile acestei administrații fiind mai mari decât de cele înregistrate de Primăria Cluj-Napoca.

   Pe locul patru se află Primăria Sector 1, cu venituri totale în 2021 de 1,21 miliarde lei și cheltuieli totale mult mai mici, probabil, din cauza scandalurilor plăților efectuate către furnizorii de servicii din acest sector (832 milioane lei – vezi tabelul din imagine). Nivelul redus al cheltuielilor trimit această primărie pe locul 11 la nivel național.

   Locul cinci e ocupat de Primăria Timișoara, cu venituri totale de 1,18 miliarde lei  și cheltuieli totale de 1,14 miliarde lei ce o poziționează pe locul patru.

   Pe locul șase la nivel de primării găsim Primăria Sector 2, cu venituri în 2021 de 1,16 miliarde lei și cheltuieli totale puțin peste această sumă (vezi tabelul din imagine), cheltuiel ce o situează pe locul cinci la nivel național. 

Locul șapte la nivel național e ecupat de Primăria Municipiului Iași, cu venituri totale de 1,11 miliarde lei și cheltuieli puțin mai reduse ca valoare (locul 6 la nivel național). E prima dată când primăriile Iași și Timișoara depășesc pragurile de un miliard de lei venituri încasate (vezi aici datele din 2020, 2019, 2018 și 2017).

Sursa: https://www.analizeeconomice.ro/2022/05/cati-bani-au-avut-pe-mana-primarii.html?m=1

Read Previous

Florestiul din nou in topul celor mai bogate comune din Romania. Pe ce loc se afla

Read Next

Noul sistem de parcare de la Cluj Arena va costa 1 milion de lei. Ce se schimba