Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Fosta platformă industrială Remarul 16 Februarie, situată pe strada Tudor Vladimirescu 2-4 din Cluj-Napoca, se pregătește să intre într-o nouă eră. Proiectul de restructurare urbană propus de SC Remarul Business Center SRL, în parteneriat cu biroul de arhitectură Arhimar, vizează transformarea totală a acestei zone învechite într-un nou pol urban, incluzând și cea mai înaltă clădire din Cluj, de 27 de etaje.
De la hale industriale la cartier vertical
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) va fi dezbătut în ședința Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca din 15 aprilie 2025, iar propunerile sunt ambițioase: pe o suprafață de aproximativ 60.000 mp, proiectul va combina clădiri istorice reabilitate cu noi construcții înalte, inclusiv:
- un turn de 27 de etaje (aprox. 100 de metri înălțime),
- două turnuri de 21 de etaje (aprox. 80 de metri înălțime),
- clădiri mai mici cu 6, 3 și 2 etaje.
Pe lângă funcțiunea rezidențială, proiectul propune și spații de învățământ, birouri, comerț, servicii și chiar zone dedicate evenimentelor și expozițiilor – în special în fosta hală a cazangeriei, una dintre cele mai valoroase clădiri din punct de vedere arhitectural.
Investiția, împărțită în 3 etape
Proiectul este gândit pentru a fi implementat treptat, în trei etape, pentru a permite o dezvoltare sustenabilă și o gestionare eficientă a traficului și resurselor financiare:
-
Etapa I – Zona nord-vestică:
- Realizarea podului peste pârâul Nadăș pentru acces suplimentar.
- Reabilitarea Halei Forja pentru funcțiuni educaționale.
- Construirea unui turn de 100 m (L1) cu locuințe și servicii.
- Ridicarea unei clădiri comerciale adiacent halelor de locomotive.
-
Etapa II:
- Reabilitarea Cazangeriei, cu potențial multifuncțional (evenimente, expoziții).
- Construirea unui turn de 80 m (L2) pe latura nordică.
- Construirea clădirilor L7 și L5 (h max. 28 m).
-
Etapa III:
- Reabilitarea atelierelor de locomotive.
- Construirea de noi clădiri mixte (L4, h max. 80 m).

Valoarea patrimoniului industrial, păstrată
Deși societatea REMARUL 16 Februarie SA – principalul acționar al proiectului (90%) – este în continuare profitabilă, producția de piese pentru material rulant a fost stopată, iar mai multe hale au rămas neutilizate. În loc să fie demolate, acestea vor fi reconvertite și valorificate arhitectural și cultural, iar zona va deveni un exemplu de regenerare urbană inteligentă.
Viitor cartier al viitorului?
Prin acest proiect, Clujul ar putea obține nu doar cei mai înalți zgârie-nori din oraș, ci și un nou nucleu urban modern, care să reducă presiunea pe centrul orașului și să ofere locuitorilor servicii, locuințe și spații publice într-un cadru modern, conectat și funcțional.
sursa: Ziua de Cluj