Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
𝙋𝙧𝙤𝙞𝙚𝙘𝙩𝙪𝙡 „𝙈𝙖𝙧𝙞𝙞 𝙡ă𝙪𝙩𝙖𝙧𝙞 𝙘𝙡𝙪𝙟𝙚𝙣𝙞”, 𝙙𝙚𝙧𝙪𝙡𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝘾𝙅𝘾𝙋𝘾𝙏 𝘾𝙡𝙪𝙟
Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj a demarat un proiect menit să readucă în atenția iubitorilor de folclor mari instrumentiști (violoniști) clujeni.
În cadrul spectacolelor, Orchestra „Cununa Transilvană”, dirijor Tudor Căucean, prezintă suite instrumentale din repertoriul unor instrumentiști, precum: Alexandru Țitruș, Ilie Tetrade, Iosif Ghemant, Tiberiu Gheza, Ștefan Lustig, Gheorghe Gruți, Alexandru Ciurcui (Șandorică), Țurcă Alexiu „Elecuț”, Ioan Avram și Neti Sanyi.
Proiectul a debutat joi, 22 februarie 2024, în cadrul spectacolului „Dragoste, izvor de dor”, când Orchestra „Cununa Transilvană” a surprins spectatorii cu o suită instrumentală din repertoriul violonistului Gheorghe Gruți. Piesele instrumentale de pe discul de vinil „Gheorghe Gruți” au fost transcrise de dirijorul orchestrei, Tudor Căucean, și prezentate sub forma unei suite instrumentale, compusă din: Fecioreasca din Cojocna, Joc românesc din Boju, Joc de nuntă din Jucu, Jocul găinii la nuntă și Hărțag de pe Mureș.
𝗚𝗵𝗲𝗼𝗿𝗴𝗵𝗲 𝗚𝗿𝘂ț𝗶 (𝟮𝟳 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟭𝟵𝟯𝟱 – 𝟮𝟰 𝗶𝘂𝗹𝗶𝗲 𝟭𝟵𝟵𝟵)
Numele său oficial era Gheorghe Pusztai, însă a fost poreclit „Gruți” după tatăl său, luându-și numele de scenă de Gheorghe Gruți.
S-a născut în Bonțida, jud. Cluj (părinții Gheorghe și Maria), într-o familie de mari lăutari, care cântau la Castelul Bánffy din această localitate. Tatăl său era, de asemenea, violonist. Taraful de la Bonțida era compus din vioară, braci, contrabas și țambal.
Gruți a fost cel mai mare dintre cei 12 frați. Astfel, a cântat împreună cu tatăl său pentru a putea întreține familia.
La începutul anilor ’60 s-a angajat la Orchestra populară a Filarmonicii de Stat din Cluj, sub bagheta dirijorului Ilie Tetrade, astăzi Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană. Gruți a adus un repertoriu bogat din Bonțida, pe care l-a introdus în repertoriul orchestrei. Multe piese au fost preluate și de soliști vocali.
A fost coleg și bun prieten cu instrumentiștii: Alexandru Țitruș, Dumitru Fărcaș, Ghiță Mureșan, Dorel Merticaru, Kalman Urszui și soliștii Maria Marcu, Dumitru Sopon, Maria Peter, Ana Pop Corondan, Ilie Muțiu și mulți alții.
În cadrul spectacolului „Dragoste, izvor de dor” au fost prezenți fiul și nepotul lui Gruți, care fac parte din cel puțin cinci generații de instrumentiști.
𝗣𝘂𝘀𝘇𝘁𝗮𝗶 𝗔𝗹𝗮𝗱𝗮𝗿 (n. 1966), fiul lui Gheorghe Gruți, este membru al Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj din anul 1991, instrumentist – țambal, contrabas, acordeon și chitară.
𝗣𝘂𝘀𝘇𝘁𝗮𝗶 𝗥𝗲𝗻𝗮𝘁𝗼 𝗔𝗹𝗮𝗱𝗮𝗿 (n. 1985), nepotul lui Gheorghe Gruți – este colaborator al Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”. Este violonist, absolvent al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” și a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.