Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Etapa de votare din cadrului proiectului de Bugetare Participativa s-a incheiat pe data de 6 noiembrie.
Cel mai votat proiect a foat cel de MICRO-PADURI URBANE cu 675 de voturi, urmat de DIGITALIZAREA CIMITIRELOR cu 355 de voturi.
Micro-pădurile urbane sunt o intervenție pe spatii de dimensiuni reduse, unde se plantează dens specii native, non-invazive de arbori, arbuști și alte tipuri de plante perene. Astfel de micro-păduri au început să apară în orașe, rezultând ecosisteme adaptate condițiilor locale. Acestea îmbunătățesc biodiversitatea, cresc rapid, absorb mai mult CO2, îmbunătățesc sănătatea mintală a oamenilor, reduc efectele dăunătoare ale poluării aerului, ajută la scăderea temperaturilor în orașe si reduc zgomotul.
În general micro-pădurile se bazează pe metoda de plantare “Miyawaki” care se inspiră din ecosistemul naturii pentru a creea o pădure densă și diversă.
Pădurile Miyawaki cresc de 10 ori mai repede, sunt de 30 de ori mai dense, conțin de 100 de ori mai multă biodiversitate și absorb de 16 ori mai mult CO2 comparat cu pădurile normale.
Costurile de întreținere sunt mici, datorită acestei tehnici, pădurea se autosustine, dupa primii 2 ani fiind nevoie doar de mici intervenții.
DE CE AR TREBUI SPRIJINIT/IMPLEMENTAT PROIECTUL
Densitatea micro-pădurii oferă mai multe opțiuni pentru polenizatori, un refugiu pentru păsări, creează un loc răcoros pentru insecte, în plus frunzele căzute fertilizează natural solul. Aceste intervenții se pot realiza cu implicarea comunității; copiii pot să participe la plantări, să învețe despre vegetație și despre importanța naturii în viață urbană sau pădurile urbane pot să devina loc de întălnire pentru comunitatea locală.
În Europa, acest model a început să fie foarte căutat. Un exemplu este pădurea urbană creată în curtea școlii ”Athenee Royale a Gilly” din Charleroi, Belgia. Aici 45 de voluntari, profesorii și elevi, au creat în anul 2020 o mică pădure urbană care numără 450 de arbori din 20 de specii diferite pe o suprafață de 150mp. Aceasta are ca rol reducerea poluării atât a aerului, cât și a zgomotului din apropierea școlii pentru a putea oferi elevilor un mediu de învățare cât mai sănătos.
AMPLASAMENTUL PROIECTULUI
În tot orașul, în special în zonele sărace în vegetaţie, aglomerate și poluate.
Aceste păduri urbane pot să aibă minim 3 mp și se pot mări în funcție de amplasament, de exemplu: intervenții izolate lângă și de-a lungul trotuarelor, îmbunătățirea unei zone verzi existente dintr-o piață, împădurirea unui teren gol, păduri urbane în curțile școlilor, etc. Toate au un rol la fel de important indiferent dacă sunt create în centrul orașului sau în cartiere.