efainlacluj.ro

Record național de scufundare al scafandrilor din Cluj într-o peșteră inundată – 129 metri.

𝐑𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝 𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐟𝐮𝐧𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐬𝐜𝐚𝐟𝐚𝐧𝐝𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐒𝐚𝐥𝐯𝐚𝐦𝐨𝐧𝐭 𝐂𝐥𝐮𝐣 𝐢𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐚 𝐢𝐧𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭𝐚: – 𝟏𝟐𝟗 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢
🤿 O echipă de scafandri din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a stabilit un 𝐧𝐨𝐮 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝 𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐟𝐮𝐧𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐚 𝐢𝐧𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭𝐚, 𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠𝐚𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐭𝐚 𝐝𝐞 – 𝟏𝟐𝟗 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢 𝐚𝐝𝐚𝐧𝐜𝐢𝐦𝐞, în▶️ Izbucul Ibzândiș din Munții Pădurea Craiului, județul Bihor. Izbucul este considerat unul emblematic în speologia din România: aici se realizează explorări de mai bine de jumătate de secol.


🔵Echipa formată din trei scafandri (Cristian Irimieș și Flaviu Pop – echipa de vârf și Ciprian Man – sprijin) a reușit doborârea fostului record de – 121 metri din același izbuc (record ce data din anul 2022), depășind restricția (strâmtoarea) de la această cotă. La adâncimea de 129 metri, scafandrii au descoperit o zonă în care galeria se îngusta și din pricina penalizării de decompresie pe care o aveau la acel minut, scafandrii au decis să se întoarcă. Ei au constatat că peștera continua descendent, oferind provocări de explorare viitoare.
ℹ Scafandrii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, au efectuat, în ultimele luni, mai multe ture de explorare în Izbucul Izbândiș, ca parte a procesului de pregătire continuă pentru intervențiile din lacurile montane din județul Cluj, cunoscute pentru condițiile dificile de scufundare (adâncime și vizibilitate). Pe parcursul acestor ture, scafandrii au reușit cartarea, în premieră, a acestui izbuc.
🔷O scufundare într-o peșteră inundată la astfel de adâncimi necesită o pregătire extrem de minuțioasă:
✅ calculul și pregătirea amestecului de gaze pentru respirat – de remarcat că o scufundare la asemenea adâncimi necesită o perioadă de până la câteva ore în care scafandrii trebuie să rămână în apă pentru decompresie, adică restabilirea echilibrului de gaze din organism pentru revenirea la presiunea atmosferică normală;
✅ calcularea și pregătirea surselor de energie electrică pentru aparatura subacvatică (scutere, dispozitive de iluminat, etc.) și pentru încălzirea costumului de scufundare (apa nu are mai mult de 9 grade Celsius);
✅ pregătirea și instalarea firului ghid (lungimea firului a fost de 425 metri, amarat în 86 de puncte), obligatoriu pentru orientarea într-o peșteră inundată.

Read Previous

Au ajuns noile autobuze electrice din Cluj-Napoca. 18 metri lungime și capacitate de 131 de persoane.

Read Next

O fetiță de 12 ani din Turda a reprezentat România la New York Fashion Week