efainlacluj.ro

Resfințirea Bisericii din Jucu de Mijloc și binecuvântarea noii case parohiale. FOTO

În Duminica a 5-a după Rusalii (a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei), 9 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Jucu de Mijloc, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale și a binecuvântării noii case parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Pogorârea Sfântului Duh”, edificată între anii 1958-1960. Restaurat și înfrumusețat în ultimul an, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Eșec educațional”, în cadrul căruia a vorbit despre pedagogia Domnului Hristos. Mântuitorul a vrut să le arate evreilor, prin minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, că există duhuri rele și că mare patimă este lăcomia de avere.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfinții Martiri Năsăudeni” din Bistrița.

La finalul slujbei, preotul paroh Marius-Cristian Focşanu a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar copiii parohiei i-au oferit o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Marius-Cristian Focşanu, iar fostul paroh – preotul pensionar Alexandru Baltă, pentru cei 50 de ani de slujire sacerdotală, dintre care 47 ca paroh al comunității din Jucu de Mijloc, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul comunei Jucu – Valentin Dorel Pojar și epitropul parohiei – Ioan Baciu au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar viceprimarul comunei Jucu – Mihai Cociș a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Vasile Mureșan (constructor) și ing. Eugen Cadar au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Lucian Prodan și Aurelia Câmpan au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar Adina Gabriela Pojar și Vasile Roman au primit Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

De asemenea, primarul comunei Jucu – Valentin Dorel Pojar a rostit o alocuțiune și a vorbit despre realizările și buna colaborare dintre primărie și parohie.

La slujbă au participat autorități locale, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Mulți din cei prezenți au asistat la Liturghie în fața lăcașului de cult.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă parohială, construită doar într-un singur an, cu sprijinul Primăriei comunei Jucu. Cu acest prilej, ierarhul a dăruit doamnei preotese, ing. Nicoleta Focșanu, o icoană cu Sfântul Ierarh Spiridon.

Mai multe detalii aici https://shorturl.at/lMX46

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Read Previous

Rectorul UBB, Daniel David, se implica in problemele legate de patrimoniul natural de pe strada Kogalniceanu. Discutie cu Boc

Read Next

Fotbalistul de 20 de ani al CFR-ului a facut SHOW la Cupa Africii. A devenit golgheter.