Traficul site-urilor de stiri si informatii din Cluj in noiembrie 2021
Inflația a ajuns la 10,15% în luna martie. Un record pe care nu l-am mai văzut de 18 ani.
Totul s-a scumpit. Pâinea, laptele, cartofii, benzina, motorina, toate costă aproape de două ori mai mult față de anul trecut.
Dar salariile au rămas la fel. Ori, dacă s-au mărit puțin, nu simți creșterea din cauza inflației. Observi că același salariu cu care te descurcai anul trecut nu îți mai este suficient.

Ce este inflația?
Creșterea generalizată a prețurilor
Într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se pot modifica oricând. Unele prețuri cresc, altele scad. Inflația se manifestă în cazul în care se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice, ceea ce înseamnă că astăzi poți cumpăra cu un euro mai puțin decât ai putut cumpăra ieri. Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp.
Unele variații ale prețurilor sunt mai importante decât altele
La calcularea creșterii medii a prețurilor, se alocă o pondere mai mare prețurilor produselor pentru care cheltuim mai mult, cum ar fi electricitatea, decât celor ale produselor pentru care cheltuim mai puțin, cum ar fi zahărul sau timbrele poștale.
Oameni diferiți cumpără produse diferite
Fiecare gospodărie are propriile obiceiuri de consum: unele dețin un autoturism și consumă carne, altele preferă exclusiv utilizarea mijloacelor de transport în comun sau alimentația vegetariană. Media obiceiurilor de consum ale gospodăriilor populației, luate în ansamblu, determină ponderea pe care diferite produse și servicii o au în măsurarea inflației.
La calcularea inflației, sunt luate în considerare toate bunurile și serviciile care intră în consumul gospodăriilor populației, inclusiv:
- articole zilnice (cum ar fi alimentele, ziarele și benzina);
- bunuri de folosință îndelungată (de exemplu, îmbrăcămintea, calculatoarele personale și mașinile de spălat);
- serviciile (cum ar fi coaforul, asigurările și închirierea de locuințe).
Compară prețul coșului de consum de la an la an
Toate bunurile și serviciile consumate în gospodăriile populației pe parcursul anului sunt reprezentate de un „coș” de produse. Fiecare produs din acest coș are un preț care poate varia în timp. Rata anuală a inflației este dată de prețul coșului integral într-o anumită lună comparat cu prețul acestuia în aceeași lună a anului precedent.