efainlacluj.ro

Romanii sarbatoresc astazi “Ziua Internationala a Dorului”. Romanii sunt singurii care pot transmite un amalgam de emotii printr-un singur cuvant: DOR

𝗗𝗼𝗿𝘂𝗹, „𝗯𝗼𝗮𝗹ă 𝗳ă𝗿ă 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗮𝗰”

Ziua Internațională a Dorului este sărbătorită astăzi 13 mai.

„Dorul de ceva este precursor iubirii”, spune etnologul clujean Aurel Bodiu, în volumul „Dorul fără obiect”. Uneori, dorul este identic cu iubirea, dar cel mai adesea cauza care-l generează e mai cuprinzătoare decât cea a iubirii și atunci el consumă trupul, așa cum se consumă o lumânare.

„𝘍𝘰𝘤 𝘭𝘢 𝘮𝘪𝘯𝘦, 𝘧𝘰𝘤 𝘭𝘢 t𝘪𝘯𝘦
𝘔ă 𝘮𝘪𝘳 𝘤𝘦 𝘱ă𝘮â𝘯𝘵 𝘯𝘦 țâ𝘯𝘦”, spun versurile populare care exprimă starea sau „boala inimii” de care suferă îndrăgostiții.

De multe ori, se spunea în lumea satului că „e boală fără de leac”, care nu trece nici prin medici, nici prin vrăjitori și nici prin rugăciuni.

„𝘔â𝘯𝘤𝘦-𝘵𝘦 𝘧𝘰𝘤𝘶’ 𝘪𝘶𝘣𝘪𝘵
𝘉𝘰𝘢𝘭ă 𝘧ă𝘳ă 𝘤𝘳𝘦𝘻ă𝘮â𝘯𝘵
𝘊ă 𝘻𝘢𝘤𝘪 𝘣𝘰𝘢𝘭ă 𝘱ă 𝘱𝘪𝘤𝘪𝘰𝘢𝘳𝘦
𝘕𝘶 ș𝘵𝘪𝘪 𝘴𝘱𝘶𝘯𝘦 𝘤𝘦 𝘵𝘦 𝘥𝘰𝘢𝘳𝘦”.

Dorul există oriunde, acolo unde ființa umană trăiește sau a trăit sentimente de nostalgie, de înstrăinare sau de iubire.

În 13 mai 2015, România a sărbătorit pentru prima dată Ziua Dorului. Oamenii pot exprima mai multe tipuri de dor, printre care dorul provenit din atașament, dorul din cauze romantice și dorul de țară. Spre deosebire de alte națiuni, românii sunt singurii care pot exprima acest amalgam de emoții printr-un cuvânt: DOR.

Foto: Pereche de îndrăgostiți/Orman, jud. Cluj/NICU CHERCIU- Arhiva CJCPCT CLUJ

Sursa: Traditii Clujene

Read Previous

Cum pot obtine sprijin si finantare antreprenorii din Cluj proprietari de restaurante & HoReCa. Detalii

Read Next

Marcaje rutiere pe mai multe drumuri din judetul Cluj