efainlacluj.ro

Scoala de vara “Traditii marisene” va avea loc la Marisel

👩‍🏫𝐒𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐚 🇷🇴 ,,𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐢𝐬𝐞𝐧𝐞” – 𝐭𝐮𝐥𝐧𝐢𝐜 𝐬𝐢 𝐣𝐨𝐜 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥, 𝐥𝐚 📍 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐬𝐞𝐥

🎼Pasionații de cântec și joc tradițional sunt așteptați la Școala de vară „Tradiții mărișene”, ce va avea loc în perioada ⏳ 30 iunie – 2 iulie 2023, în localitatea clujeană 📍 Mărișel.

✅Organizată la inițiativa antropologului 👤Răzvan Roșu, 🤝împreună cu ➡️Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, ➡️Primăria și ➡️Consiliul Local Mărișel, ➡️Muzeul Județean Satu Mare și ➡️Asociația Culturală „Nepoții Iancului”, se dorește a fi un eveniment prin care elemente ale patrimoniului imaterial, precum cântatul la tulnic și dansurile tradiționale locale, să fie transmise mai departe tinerei generații.

🗺Locul în care se va desfășura școala de vară nu a fost ales întâmplător. Mărișelul este, datorită caracterului său de sat risipit, dar și relativei sale izolări ce a durat până în perioada comunistă, o comunitate ce a păstratat numeroase elemente ale culturii tradiționale moțești. Tocmai pentru ca tinerii să poată pătrunde în atmosfera trecutului, atelierele vor fi organizate în aer liber. Acestea se vor desfășura lângă o casă tradițională de peste o sută de ani, din crângul Jijești, aflată în proprietatea antropologului Răzvan Roșu.

👨‍👩‍👧‍👦Participanții vor putea învăța mai multe despre istoria tulnicului, un instrument aproape dispărut în prezent și vor putea învăța să cânte semnale vechi. De asemenea, vor fi inițiați în dansurile tradiționale locale de profesorii coregrafi Camelia și Neluțu Motoc.

Read Previous

Restrictii de circulatie la Cluj cu ocazia Campionatului European de Fotbal.

Read Next

Studentii de la Universitatea Tehnica au castigat un concurs international in domeniul ingineriei biomedicale