efainlacluj.ro

Seară culturală și Lansarea volumului „Icoanele Împărătești ale lui Iacov Zugravul de la Tiocu de Jos. Istorie și Restaurare”, la Muzeul Mitropoliei Clujului.

În cadrul „Serilor culturale” de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 4 iulie 2024, începând cu ora 19:00, un eveniment cultural și editorial în cadrul căruia a fost lansat volumul „Icoanele Împărătești ale lui Iacov Zugravul de la Tiocu de Jos. Istorie și Restaurare”, apărut recent la Editura Renașterea. De asemenea, a fost vernisată expoziția personală „Aspecte ale restaurării icoanelor lui Iacov Zugravul de la Tiocu de Jos” a pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu. Au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, clerici, teologi, oameni de cultură și credincioși clujeni.

Volumul-album „Icoanele Împărătești ale lui Iacov Zugravul de la Tiocu de Jos. Istorie și Restaurare”, apărut anul acesta la Editura Renașterea, îi are ca autori pe pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu, dr. Paul-Ersilian Roșca, lect. univ. dr. Olivia Florena Nemeș și pr. drd. Ioan-Zosin Jula, iar cuvântul înainte este semnat de istoricul de artă Ana Dumitran. Lucrarea materializează eforturile de restaurare a două dintre cele mai importante și prețioase icoane din cuprinsul Eparhiei Clujului, acestea fiind pictate în anul 1755 de către Iacov Zugravul. În prezent, icoanele se află proprietatea Parohiei Ortodoxe Române din Tiocu de Jos. Lucrarea este alcătuită din patru capitole și surprinde din perspectivă tehnico-științifică restaurarea și cercetarea celor două icoane („Deisis” și „Maica Domnului cu Pruncul”), biografia pictorului iconar Iacov din Feisa (Zugravul) și cele mai importante aspecte monografice ale localității și parohiei din Tiocu de Jos, județul Cluj.

Mai multe detalii aici: https://www.mitropolia-clujului.ro/seara-culturala-si-lansarea-volumului-icoanele-imparatesti-ale-lui-iacov-zugravul-de-la-tiocu-de-jos-istorie-si-restaurare-la-muzeul-mitropoliei-clujului/

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Read Previous

Academia de Prim Ajutor: “Pericolele care te pot aștepta când mergi la o piscină publică!”

Read Next

VINEREA VERDE, programul de la Cluj-Napoca prin care clujenii circulă gratuit cu Transportul Public.