efainlacluj.ro

Serviciul gratuit de urgente pediatrice din Cluj apelat de mii de clujeni in primele luni din 2022

Peste 4.000 de părinți au apelat serviciul de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni ale acestui an

S-a constatat, astfel, că ALOPEDI – 0364917 a fost apelat în primele trei luni ale anului 2022 de către 4.301 de părinți. Marea majoritate a apelurilor, 3.166, s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinților li s-au explicat care sunt semnele la apariția cărora trebuie să se adreseze medicului.


Cel mai frecvent motiv de apelare rămâne febra, în cazul a 1.078 de copii. De asemenea, problemele respiratorii au fost cauza unui număr de 1.023 de apeluri, dintre care 275 pentru copii care erau deja diagnosticați cu COVID-19, iar vărsăturile, diareea și durerile abdominale au însumat 507 apeluri.


Medicii care deservesc serviciul de call-center pentru urgențe pediatrice ALOPEDI – 0364917 reamintesc părinților că febra este un răspuns al organismului și necesită tratament în cazul în care influențează starea generală a copilului. Medicamentele antipiretice se pot administra fără prescripție medicală, dar părinții trebuie să fie atenți la doza administrată din fiecare preparat, doza corespunzătoare greutății fiind marcată pe flacon sau în prospect, să respecte numărul de doze și intervalul de timp precizat pe prospect și să nu administreze medicamente la care copilul este alergic. Febra însoțită de alterarea stării generale, apărută la copilul mai mic de trei luni, febra care durează mai mult de trei zile, sunt situații în care copilul trebuie evaluat față în față de către medic.

ALOPEDI, serviciul de call center pentru urgențe pediatrice, s-a înființat din dorința medicilor din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca de a sprijini copiii bolnavi și a venit în întâmpinarea nevoii părinților de a primi un sfat medical din partea specialiștilor în domeniu. Obiectivul funcționării acestui serviciu a fost asigurarea sănătății, siguranței și confortului copilului.

Medici cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, ce au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic, cu abilități de comunicare, consiliază părinții și le oferă sfatul medical adecvat stării copilului.

Serviciul răspunde 24/7 întrebărilor legate de sănătatea copilului. O cascadă de întrebări puse de către medic au rolul de a aprecia gravitatea stării copilului și stă la baza sfatului medical oferit ulterior părintelui. În cele mai multe cazuri este suficient un sfat medical telefonic, evitându-se aducerea copilului în serviciul de urgență, de obicei aglomerat, cu copii cu diverse probleme medicale. O parte dintre copii au nevoie de consult medical, situație în care medicul de la ALOPEDI îndrumă părintele să meargă cu copilul în serviciul medical potrivit, în intervalul de timp adecvat problemei medicale descrise de părinte.

Deoarece desfășoară activitate medicală, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a obținut acordul Ministerului Sănătății pentru funcționarea acestui serviciu în cadrul spitalului, finanțarea liniei de gardă făcându-se de la bugetul de stat. Numărul de telefon este un număr cu tarif normal, putând fi accesat din orice rețea pentru a facilita accesul părinților la sfaturi medicale primite din partea specialiștilor Spitalului de Copii.

Un număr de 30 de medici angajați ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca asigură acest serviciu non-stop, fiind în permanență disponibili pentru a ajuta copilul bolnav

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Se planteaza copacii la proiectul de modernizare a malurilor Somesului. Cum arata lucrarile. VIDEO DRONA

Read Next

S-a mutat la Cluj dupa 21 de ani in Bucuresti. De ce prefera Clujul in dauna Bucurestiului

Leave a Reply