Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
📌𝐅𝐢𝐞𝐫𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐥𝐮𝐣𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐢𝐦𝐢𝐨𝐧 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐝𝐚, 𝐨𝐦𝐚𝐠𝐢𝐚𝐭 𝐥𝐚 📍 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞, 𝐥𝐚 𝐆𝐚𝐥𝐚 „𝐓𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫𝐞 𝐔𝐦𝐚𝐧𝐞 𝐕𝐢𝐢”
♦️ Clujeanul Simion Drînda din satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău, meșter care a practicat fierăritul întreaga sa viață, va fi omagiat astăzi, 21 septembrie 2023, la Baia Mare, la Gala „Tezaure Umane Vii”.
♦️ Evenimentul, care se desfăşoară sub egida Ministerului Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, îi omagiază pe toți deţinătorii acestui titlu din anul 2023.
♦️ Din seria de evenimente face parte şi conferinţa cu participare internaţională „Patrimoniul cultural imaterial în contextul păstrării şi valorizării peisajului cultural imaterial”, pusă sub semnul celebrării a 20 de ani de la semnarea Convenţiei UNESCO privind salvgardarea patrimoniul cultural imaterial, unde participă specialişti în domeniul patrimoniului cultural din ţară şi din străinătate.
♦️ În cadrul conferinței, managerul CJCPCT Cluj, Drd. Adriana Irimieș, suștine prelegerea cu titlul „Elemente de patrimoniul cultural imaterial, care fac parte din moștenirea culturii tradiționale din județul Cluj”.
♦️ Participă, din partea Ministerului Culturii, dl. subsecretar de stat dr. Costel-Cristian Lazăr, doamna prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu-Păsărin, președintele Comisiei de Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din România, prof. univ. dr. habil. Narcisa Știucă – Univ. București, Facultatea de Litere, CS I Dr. Corina Mihăiescu – Institutul de Etnografie și Folclor ,,Constantin Brăiloiu,, al Academiei Române, CS II dr. Constantin Secară – Institutul de Etnografie și Folclor,, Constantin Brăiloiu,, al Academiei Române, dr. Dorel Marc, dr. Silvestru Petac, dr. Natalia Grădinaru și alți specialiști.
♦️ Manifestarea de decernare a titlurilor onorifice „Tezaure Umane Vii” 2023 se va desfăşura în sala Teatrului Municipal Baia Mare, începând cu ora 16:00. Participă meșterul fierar Simion Drînda (Tezaur Uman Viu) și consultantul artistic din cadrul CJCPCT Cluj, Claudiu Cubleșan.
♦️ Simion Drînda sau „Simionu’ Florii”, așa cum este cunoscut în zonă, are 72 de ani și provine dintr-o familie de fierari, tatăl și bunicul patern practicând aceeași meserie. A crescut ajutând și învățând de mic în atelierul tatălui său, iar din 1975 (adică la 25 de ani) și-a deschis propria fierărie în care a lucrat intensiv până acum câțiva ani.
♦️ Dosarul de candidatură pentru titlul de Tezaur Uman Viu, care i-a fost acordat în acest an de de Ministerul Culturii, a fost depus de echipa de cercetare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, in urma unor vizite în atelierul căuaciului, beneficiind de sprijinul Marianei Pleșa, de la Primăria din Măguri-Răcătău.
♦️ Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o iniţiativă UNESCO pentru salvgardarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează atât identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un element de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, cât şi creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg.
✅Proiectele CJCPCT CLUJ se desfășoară cu sprijinul CONSILIULUI JUDEȚEAN CLUJ.