efainlacluj.ro

Studenții de la USAMV au câștigat un concurs pentru amenajarea peisageră a unei grădini publice. Proiect în valoare de 70.000€

Un concurs inedit, în care au fost implicați 21 de studenți de la USAMV Cluj-Napoca și profesorii lor, și-a desemnat echipa câștigătoare la Primăria Săndulești (jud. Cluj), iar premiile oferite au fost în valoare totală de 7.000 de lei. Studenții de la Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală, specializarea Peisagistică au format șase echipe și au concurat pentru a identifica soluția optimă de transformare a unui spațiu neutilizat din satul Săndulești în unul de recreere, socializare și interacțiune.

Proiectul câștigător de amenajare a Grădinii publice ”Copand” a revenit echipei formate din studenții Georgiana Daneliuc, Mara Buz și Răzvan Bordeianu din anii III și IV ai specializării Peisagistică, iar premiul a fost în valoare de 2.500 de lei. S-au acordat premii și pentru echipele clasate pe locurile 2-3, în valoare de 1.500 lei, respectiv 1.000 lei, precum și mențiuni, iar premierea a avut loc la Institutul de Cercetare Horticolă Avansată al Transilvaniei (ICHAT).

Echipele au fost premiate, după cum urmează:

Premiul I, 2.500 lei pentru echipa 5, formată din studenții Georgiana Daneliuc, Mara Buz și Răzvan Bordeianu;

Premiul II, 1.500 lei pentru echipa 3 – Brad Dan și Radu Moldovan;

Premiul III, câte 1.000 lei pentru echipele 1 și 2: Ioana Ghiurco, Beatrice Jamgossian, Andreea Dâmbean, Iulia Mora și Anton Boboș, respectiv Alexandra Morariu și George Coman;

Mențiuni, câte 500 lei pentru echipele 4 și 6: Alexia Perșa, Darius Sîngeorzan, Paula Solonari și David Maroșan, respectiv Carmina Chiorean, Iulia Chita, Dinu Lazăr, Gabriela Agrijan și Daiana Ficior.

Proiectele celor șase echipe studențești au fost evaluate și mentorate de către cadre didactice de la Departamentul I de Horticultură și Peisagistică – Șef lucr. arh. Răzvan Vasiu, Șef lucr. dr. Sonia Bodea, Șef lucr. dr. Păunița Boancă și Șef lucr. dr. Denisa Jucan, alături de Prof. dr. Adelina Dumitraș, Șef lucr dr. Alexandru Apahidean, Șef lucr. dr. Adela Hoble și Șef lucr. dr. Valentin Dan, iar departajarea finală a aparținut Consiliului local al Primăriei Săndulești.

Notarea proiectelor s-a făcut prin respectarea criteriilor privind calitatea soluției peisajere, integrarea funcțiunilor impuse prin tema de proiectare, selectarea și compunerea materialului vegetal propus, calitatea materialelor propuse pentru suprafețe, dotări, echipamente și mobilier, fiind urmărită în mod special utilizarea în compoziția vegetală a unor specii din flora locală – specii indigene, specifice arealului natural.

”Concursul a oferit studenților oportunitatea inedită de a-și testa creativitatea şi imaginația. Echipele au urmărit, în propunerile de amenajare, cerințele temei de concurs propuse de beneficiar, cum ar fi: crearea unui spațiu pentru diferite manifestații, introducerea zonelor destinate copiilor și tuturor categoriilor de vârstă, componente care să încurajeze interacțiunea comunității și să promoveze comportamente de consum și recreere sănătoase. A fost o inițiativă deosebit de utilă în privința punerii în practică de către studenți a ceea ce învață în facultatea noastră și, mai mult, de a se bucura că au contribuit la crearea unei grădini publice inovatoare. Mulțumim pe această cale domnului primar Călin Stelian Fărgaciu pentru oportunitatea oferită studenților. Vom promova și pe viitor astfel de colaborări cu actori din mediul economic întrucât suntem convinși că în acest fel vom contribui la formarea unor specialiști valoroși capabili să ofere o contribuție importantă la schimbarea în bine a societății în care trăim”, a declarat Prof. dr. Mugur Jitea, decan al Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală.

Conceptul de amenajare valorifică potențialul unui sit rural subutilizat, prin succesiunea de spații propuse, precum zonă multifuncțională pentru piață volantă, concerte, expoziții, picnic și activități fizice, zonă destinată seniorilor, locuri și spații de joacă din materiale naturale pentru copii și adolescenți. Amenajarea face posibilă, pe de o parte, relația vizuală cu peisajul înconjurător foarte valoros, iar pe de altă parte, invită comunitatea locală să-și petreacă timpul într-un spațiu animat de un sortiment vegetal divers și dinamic, dar care nu perturbă  tempoul liniștit al mediului rural.

Implementarea proiectului câștigător ar urma să înceapă în luna mai 2024, iar valoarea estimată a lucrărilor este de 70.000 euro.

Read Previous

Analiza concentrării împrumuturilor ipotecare în România. Peste 50% în Cluj, București, Ilfov, Timiș & Constanța.

Read Next

Marius Balo, clujeanul întemnițat în China timp de 8 ani, își lansează cartea la Cluj!