efainlacluj.ro

Studenții palestinieni cer UBB Cluj oprirea colaborărilor cu mai multe companii, precum NTT DATA, Alstom sau Siemens. GELERIE FOTO

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Daniel David, a avut o întâlnire crucială, luni, cu reprezentanţii taberei pro-palestiniene a studenţilor de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Cluj-Napoca. Rectorul a promis că solicitările acestora vor primi un răspuns scris în următoarele două zile.

Contextul Protestului

Pe 27 mai, în a patra zi a ocupării Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială de către grupul “Studenţii Clujeni pentru Palestina”, a avut loc prima întâlnire oficială între purtătorii de cuvânt ai studenţilor şi conducerea UBB, inclusiv rectorul Daniel David. Protestatarii au cerut responsabilizare instituţională şi dezinvestire imediată a universităţii faţă de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului din Fâşia Gaza şi a apartheidului din Cisiordania.

Detaliile Întâlnirii

Întâlnirea s-a desfăşurat la sediul rectoratului UBB, în prezenţa mai multor membri ai Consiliului de Administraţie: prorectorul Horea Poenar, lectorul universitar Anca Simionca, decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, şi Andi Lupei, reprezentant al Organizaţiei Studenţilor din UBB. După peste o oră de discuţii, conducerea UBB a promis că un răspuns detaliat la fiecare revendicare va fi transmis în scris studenţilor în termen de două zile.

Tabăra Continuă

Studenţii au anunţat că, până la primirea răspunsurilor promise, tabăra de protest va continua. Aceştia au încurajat colegii să li se alăture în curtea Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială sau să sprijine demersurile lor prin alte mijloace.

Lista Revendicărilor Studenţilor

Studenţii au prezentat o listă de şapte revendicări esenţiale:

  1. Demilitarizarea universităţilor
    • Oprirea colaborărilor cu industria militară, inclusiv încetarea colaborării dintre UTCN şi compania de armament Lockheed Martin.
  2. Boicotul genocidului şi al ocupării ilegale
    • Oprirea colaborărilor cu companii implicate în complexul militar israelian sau care susţin ocuparea ilegală din Palestina, inclusiv parteneriatele cu Siemens, NTT Data şi Alstom SA.
  3. Transparenţă faţă de studenţi şi cetăţeni
    • Publicarea transparentă a tuturor legăturilor cu companii sau instituţii implicate în zone de conflict şi dezvoltarea unui sistem de audit intern cu implicarea studenţilor.
  4. Solidaritate cu studenţii palestinieni
    • Alocarea de locuri pentru studenţii palestinieni refugiaţi în România şi sprijinirea acestora în conformitate cu angajamentele universităţilor pentru libertatea academică.
  5. Sancţionarea rasismului şi islamofobiei în universitate
    • Includerea sancţionării islamofobiei în politicile de combatere a discriminării şi sancţionarea cadrelor universitare care au emis declaraţii rasiste.
  6. Sistarea fondurilor europene de cercetare pentru proiecte care încalcă legislaţia internaţională
    • Susţinerea apelului de încetare a finanţării proiectelor de cercetare care pot încălca drepturile omului şi legislaţia internaţională.
  7. Solidaritate cu studenţii reprimaţi de universităţile europene
    • Anchete interne cu participarea studenţilor privind reprimarea violentă a protestelor studenţeşti de către universităţi partenere europene şi decizia asupra continuării colaborărilor cu acestea.

Foto: Rosca Bogdan

Sursa: Spotmedia.ro

Read Previous

Premiera Pietonul aerului de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, un spectacol tragi-comic, la Teatrul din Cluj.

Read Next

UBB Cluj va începe un program de Informatică Economică la Arad.