efainlacluj.ro

Superiorul General al Ordinului Iezuit a primit titlul de Doctor Honoris Causa la UBB.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) i-a conferit vineri, 17 noiembrie 2023, titlul de Doctor Honoris Causa Superiorului General (Prepozitului General) al Ordinului Iezuit (Societății lui Isus), Preacucernicului Părinte Arturo Sosa Abascal.

În deschiderea evenimentului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a apreciat caracterul istoric al momentului în care Superiorul General al Ordinului Iezuit devine membru al comunității academice fondate cu sprijinul Ordinului în 1581: “Ne leagă de cel mai mare ordin catolic începuturile vieții universitare pe teritoriul actual al țării – așa cu s-a întâmplat și cu alte universități ale lumii, cele mai apropiate nouă fiind probabil universitățile din Praga, Vilnius etc. -, prin instituția noastră universitară, dar, așa cu am discutat cu Preacucernicului Părinte, o personalitate complexă și fascinantă, atât intelectual, cât și uman, onorând trecutul, vom dinamiza împreună, prin colaborări academice, și prezentul și viitorul”.

Înainte de a-și prezenta conferința de recepție cu un discurs excepțional despre “Biserica Sinodală” – care urmează să fie publicat -, Părintele Arturo Sosa Abascal a precizat: “Încep aceste cuvinte cu profundă emoție mulțumind Domnului pentru atâta bine primit prin Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai veche și mai rodnică universitate din România. Primesc această recunoaștere în numele Societății lui Isus, care a fost legată de originile acestei Universități cu mult timp în urmă, când în 1581 a fondat Academia Claudipolitana Societatis Iesu, apoi Colegiul iezuit din Cluj. Mulțumesc din suflet pentru această inițiativă generoasă a Facultății de Teologie Romano-Catolică și a Facultății de Teologie Greco-Catolică.”

Titlul este acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Teologie Greco-Catolică și ai Facultății Teologie Romano-Catolică din cadrul UBB pentru susținerea învățământului teologic universitar, pentru promovarea unei culturi a solidarității la nivel internațional și în semn de recunoștință pentru contribuția Societății lui Isus la dezvoltarea tradiției academice din Cluj, prin Colegiul Major Iezuit – Academia Claudiopolitana/Universitas Claudiopolitana, fondat în anul 1581, a cărui moștenire – prin profilul multicultural, prin tematica academică, prin clădirile moștenite și prin succesiunile legale – este astăzi continuată de Universitatea Babeș-Bolyai.

Superiorului General (Prepozitului General) al Ordinului Iezuit (Societății lui Isus) a primit reproduceri certificate ale Diplomei de Fondare a instituției universitare din 1581 (unde este pomenită implicarea Ordinului în conferirea titlurilor universitare de bacalaureus, magister și doctor) și ale celei mai vechi diplome universitare identificate până acum pe teritoriul țării (diploma de magister eliberată de Universitas Claudiopolitana în 1768 – purtând sigiliul Ordinului Iezuit, în baza diplomei fondatoare din 1581). De asemenea, a primit două volume anastatice (unul publicat la editura Ordinului Iezuit în Cluj în 1725),  care arată cea mai veche (identificată până acum) conferire a titlului de doctor pe teritoriul actual al țării (în 1715) și prima identificare a utilizării numelui (nu doar a statutului) de universitate pe acest teritoriu (Universitas Claudiopolitana – 1725, Claudiopolis fiiind numele latin al orașului Cluj în acea perioadă).

Sursa Foto & Text: UBB

Read Previous

Peste 1.350 de candidați vor susține duminică examenul național de rezidențiat, organizat de UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Read Next

VIDEO. Ninge neîncetat în zonele de munte din județul Cluj.