efainlacluj.ro

Tabără intergenerațională „Bucurie și înțelepciune pentru viață în Hristos”

Vara este anotimpul taberelor și al întâlnirilor de neuitat, momente prielnice pentru a crea noi amintiri alături de prieteninoi și vechi de toate vârstele. Pentru că noi știm că etapacopilăriei este cea în care jocul și bucuria definesc zilele, iarbătrânețea este cea în care înțelepciunea și amintirile de altă data aduc frumusețe în clipe, am decis să aducem împreună, pentrutrei zile, copii și bunici, pentru a petrece un timp grozavîmpreună. Asociația „Oastea Domnului” Gherla, care alături de Dorcas Aid România desfășoară de 17 ani proiectul „Adoptă un bunic!”, dedicat vârstnicilor vulnerabili din județul Cluj, a propus ideea unei tabere intergeneraționale. Această inițiativă s-a născut din frumoasa colaborare pe care o avem cu Pr. RuncanFlorin, preot ortodox al Parohiei Sucutard, care a mobilizatelevii și o parte din profesorii Școlii Primare „Nicolae F. Negruțiu” Sucutard, condusă de doamna Director: prof. Maricela Herestesan pentru a face a frumoasă lucrare împreună.Tabăra va fi una gratuită atât pentru copii, cât și pentru vârstnicipentru că ne-am dorit să oferim această experiență frumoasăunor copii care în mod normal nu își permit să meargă în tabereși să încerce activități inedite de vacanță, iar majoritateabunicilor nu au avut ocazia în vremea lor să se bucure de astfelde ieșiri creatoare de amintiri prețioase.

Astfel în perioada 21-23 august 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte

Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Asociația „Oastea Domnului” Gherla și Parohia OrtodoxăSucutard prin preotul paroh Runcan Florin, organizează TabăraIntergenerațională de zi „Bucurie și înțelepciune pentru viață înHristos”. Tabăra se va desfășura în satul Sucutard, comunaGeaca în două locații puse la dispoziție de Primăria Geaca, prindomnul Primar Moldovan Sofronie Mihail: Căminul Cultural șiȘcoala Primară „Nicolae F. Negruțiu” Sucutard. Pe lângă acestedouă locații, vom avea activități și la Biserica OrtodoxăSucutard.

Parteneri principali pentru buna desfășurare a acestei taberesunt Dorcas Aid România, Primăria Comunei Geaca, Școala Primară „Nicolae F. Negruțiu” Sucutard. și Școala GimnazialăGeaca, fie cu locațiile unde vor fi desfășurate activitățile fie cu voluntari și alte resurse necesare pentru ca acest timp să fie unulde bucurie și de aducere aminte atât pentru bunicii, cât și pentrucopiii implicați.

​Sponsori ai acestei tabere ne sunt Fundația RegalăMargareta a României, prin programul Fondul pentru Vârstnici2023-2024, Restaurant Ceroni Țaga, Restaurant Hara ServcomSRL Dej, Cofetăria Royal Gherla, Imprimeria ClickStop Gherla și alții.

Ideea aceastei tabere s-a născut în contextul în care Biserica Ortodoxă a declarat anul 2023 „Anul omagial al pastorațieipersoanelor vârstnice”. Astfel, pentru trei zile consecutive ne dorim să aducem împreună copiii din zonă Sucutard, Lacu, Chiriș și Puini și vârstnicii beneficiari ai proiectului „Adoptă un bunic- Rețea de siguranță comunitară” din Sucutard și altelocalități din jud Cluj (Gherla, Diviciori Mici, Ceaba).  

​În cadrul acestui timp petrecut împreună ne dorim ca vârstnicii să împărtășească cu copiii din înțelepciunea lor de viață, din valorile trainice care i-au călăuzit de-a lungul vieții (munca, credința în Dumnezeu, bunătatea, generozitatea, reziliența, umorul, etc) și să participe în mod activ la dezvoltarea de noi abilități la tânăra generație prin activități de gătit, cusut, împletit și altele. De cealaltă parte, ne dorim că cei mai tineri să aducă bucuria de viață, ajutorul și energia lor, informații noi care le pot fi utile vârstnicilor și chiar momente în care să mângâie inimile vârstnicilor singuri.

În cele trei zile de tabără aproximativ 50 de copii, alături de 30 de bunici se vor bucura de ateliere de creație, cuvânt de încurajare, cântare, concursuri și competiții sportive, jocuri de echipă, vizionare unui film, mese servite împreună și la final un frumos foc de tabără. Miercuri dimineața vom participa cu toții la Sfânta Liturghie oficiată la biserica din Sucutard. Activitățile intergeneraționale și cele sportive vor fi coordonate de un grup de aproximativ 20 de voluntari tineri și adulți, care vor avea grijă să păstreze zâmbetul participanților viu pe tot parcursul taberei. Un scop important este acela de a crea o punte între generații și a contribui la sănătatea relațiilor atât în cazul vârstnicilor, cât și a copiilor. Vrem să promovăm ideea că în Hristos toți oamenii sunt valoroși, indiferent de vârstă, situație materială, etnie, și că e important să ne prețuim unii pe alții, bunicii pe nepoți și nepoții pe bunici.

Read Previous

CFR Cluj si-a vândut perla din atac. Cât a plătit Brøndby pentru Yeboah.

Read Next

CTP anunță program de noapte pentru azi cu ocazia meciului dintre U Cluj si CFR Cluj