efainlacluj.ro

Tinerii din mediul urban vor petrece o zi in satul traditional pentru a se apropia de patrimoniul cultural

👨‍👩‍👧‍👦𝐎 𝐳𝐢 𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐞𝐧𝐢 🇷🇴

➡️Mai mulți tineri din mediul urban vor petrece o zi de neuitat în satul tradițional, unde vor lua parte la mai multe ateliere de jocuri și obiceiuri. Organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, acțiunea va avea loc marți, 📅11 octombrie 2022, în satul clujean 📍 Negreni, cu sprijinul ✔️Primăriei Comunei Negreni și cu implicarea ✔️Asociației culturale „Pro Vision”.

📌Evenimentul, care are ca scop apropierea tinerilor de tradițiile populare și de a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc, face parte din proiectul „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, derulat în acest an de instituția clujeană de cultură și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

⏳ Astfel, pe parcursul zilei, va fi reconstituită o șezătoare, obicei cunoscut în zonă sub denumirea de „habă”, și vor fi efectuate vizite în gospodării tradiționale și în zone pitorești din împrejurimile satului. Totodată, membrii grupului de datini și obiceiuri al sătenilor din Negreni, coordonați de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu, vor susține două ateliere, de țesut și de joc tradițional, pentru cei 20 de tineri invitați din mediul urban, pasionați de tradiții, strânși în jurul Asociației „De lume adunate și-napoi la lume date”.

✅Intitulat „O zi în satul tradițional, Negreni”, peisaj cultural, obicei, meșteșug, gastronomie, și pași de joc, șezătoare și ateliere, evenimentul se desfășoară astfel cu participarea comunității locale, dornică de a-și păstra și promova cultura tradițională.

📜„TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”- este primul proiect de cercetare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial într-un mod unitar, cuprinzând toate zonele etno-folclorice ale județului Cluj. Acesta se înscrie în prerogativele UNESCO de creștere a gradului de conștientizare la nivel local, național şi internațional a patrimoniului cultural.

Read Previous

Pregatiri intense pentru speologii clujeni. Au exersat tehnicile de progresie și echipare a peșterilor cu pasaje verticale

Read Next

Peste 25 de companii din Cluj isi vor prezenta joburile disponibile la “Noaptea Companiilor”. VIDEO