Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
𝗝𝗼𝗶𝗮 𝗠𝗮𝗿𝗲, 𝘇𝗶𝘂𝗮 𝗰â𝗻𝗱 𝘀𝗲 î𝗻𝗿𝗼ș𝗲𝘀𝗰 𝗼𝘂𝗮𝗹𝗲
În multe zone, în Joia Mare se vopsesc sau se încondeiază ouăle. Se întâlnesc anumite localități în care această practică are loc în Vinerea Mare.
„Împistrirea ouălor”, așa cum i se spune acestei practici în unele părți ale Transilvaniei, începea în vechime încă de luni sau de marți, când femeile adunau plantele pentru a pregăti coloranții vegetali. De cele mai multe ori, ouăle erau vopsite cu scoarță de ceapă, adunată pe tot parcursul Postului Mare. Astfel, din coaja de ceapa albă sau roșie se obținea o culoare maro – roșcat. Mai erau folosită scoarță de arin, sfeclă rosie sau lemn cânesc.
Și astăzi, ca în alte vremuri, în unele zone, pe ou se pun diverse plante, care, după ce ouăle sunt colorate și fierte, rămân cu modele vegetale.
Numerose legende creștine din folclorul românesc leagă acest obicei al înroăirii ouălor de patimile Mântuitorului. Induioșătoare este cea în care se spune că Maica Domnului a pus un coș cu ouă la picioarele crucii Mântuitorului și acestea s-au înroșit de sânge.
Joi seara, în sunet de toacă, oamenii participăla Denia celor 12 Evanghelii. În cadrul acesteia, mai demult, la sate, femeile luau de acasă un capăt de sfoară și după fiecare Evanghelie făceau un nod, astfel că la finalul slujbei aveau înșirate 12 noduri. Și cu această sfoară erau încinși copiii bolnavi de friguri sau femeile care nășteau greu.
Foto: Coș cu ouă și pască pregătit pentru biserică, în noaptea de Înviere/CJCPCT Cluj