efainlacluj.ro

Traditiile nu sunt uitate la Cluj. Obiceiul secerisului graului reconstituit in Parcul Etnografic.

𝙊𝙗𝙞𝙘𝙚𝙞𝙪𝙡 𝙨𝙚𝙘𝙚𝙧𝙞ș𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙜𝙧â𝙪𝙡𝙪𝙞, 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙣𝙨𝙩𝙞𝙩𝙪𝙞𝙩 î𝙣 𝙞𝙣𝙘𝙞𝙣𝙩𝙖 𝙋𝙖𝙧𝙘𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙀𝙩𝙣𝙤𝙜𝙧𝙖𝙛𝙞𝙘 „𝙍𝙤𝙢𝙪𝙡𝙪𝙨𝙑𝙪𝙞𝙖” 𝙙𝙞𝙣 𝘾𝙡𝙪𝙟-𝙉𝙖𝙥𝙤𝙘𝙖

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, și Asociația „Șezătoare Cluj” au reconstituit sâmbătă, 25 iunie 2022, obiceiul secerișului grâului, în incinta Parcului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Acțiunea a debutat cu împletirea buzduganului și a cununii secerișului, după care secerătorii au pornit spre casa gazdei. Clăcașii care au secerat holda au fost membrii Cetei „Sfântul Ioan Valahul” și ai Asociației „Zestrea” din Cluj-Napoca. Pe drum, buzduganul și cununa au fost udate de feciori, ca semn al fertilității holdelor. Pe tot parcursul traseului au fost interpretate cântece specifice obiceiului de secerat.

Ajunși la casa gazdei, secerătorii au fost omeniți cu bucate tradiționale și jinars (țuică), după care a început jocul tradițional la șură, în acompaniamentul unui grup instrumental tradițional, în formula de trio transilvan, condus de Lia Pop din Frata.

Cei care au bucurat sufletele celor prezenți, spectatori și clăcași, cu jocul și cântecul tradițional au fost: Ceata Junilor Brasovecheni din Brașov, antropologul Răzvan Roșu, împreună cu un grup instrumental, jucăușul Ioan Moldovan din Berchieșu, desemnat Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii și Cătălina Rotaru.
Jocul și voia bună au ținut până seara.

Foto: Darius Vele

Read Previous

Surpriza in topul liceelor din Cluj-Napoca la Bacalaureat. Care este liceul nr. 1 dupa media la BAC

Read Next

Studentii UBB organizeaza un eveniment cu dezbateri iar raspunsurile vor fi transmise conducerii universitatii. Ce subiecte vor aborda