efainlacluj.ro

Trenul Regal al Romaniei va face o cursa simbolica de la Cluj la Alba.

✅👑𝐎𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐞

📌Satul clujean, reprezentat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, întâmpină, la Cluj-Napoca, pe 👑Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, cu tradiționala pâine și sare.


🗓Evenimentul va avea loc vineri, 14 octombrie 2022, cu ocazia aniversării Centenarului 👑Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria la Alba Iulia, când🚆 trenul regal va face o călătorie simbolică de la Cluj-Napoca la Alba Iulia.
📝Potrivit Casei Regale, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, vor efectua această călătorie cu trenul regal în onoarea unui moment istoric cu semnificații profunde pentru dezvoltarea statului român modern.
🚂Trenul va pleca din Gara Cluj-Napoca, vineri, 14 octombrie 2022, la ora 13:05, după un ceremonial militar care se va desfășura pe peronul gării. 📌Aici, o pereche de tineri din cadrul Ansamblului Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș – Bolyai, îmbrăcați în port popular specific județului Cluj, va întâmpina pe Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia cu🥖 tradiționala pâine și sare, semn al tradiției și ospitalității satului clujean și al poporului român.
🚂Trenul regal va face opriri la Câmpia Turzii – ora 14.08, Aiud – ora 14.55, Teiuș – ora 15.20, unde va staționa câte zece minute și va ajunge la Gara Alba Iulia în data de 15 octombrie a.c., la ora 10:30, putând fi vizitat de către publicul larg între orele 11-18.
✅🔙În vechime, oferirea pâinii (la început erau boabe de grâu) şi sării era un semn de acceptare faţă de cel care venea în casa sau în ţinutul cuiva. Pâinea (grâul) simboliza bogăţia câmpului, iar sarea era adevăratul aur al antichităţii, fiind, vreme de milenii, cel mai scump produs de comerţ. „Grâul este cinstea mesei”, spune folcloristul Simeon Florea Marian, referindu-se la rolul de căpătâi pe care-l are pâinea în lumea satului. În lumea satului românesc mai există și acum tradiția ca stăpânul casei, înainte de a mânca toți cei din familie, să facă semnul crucii deasupra pâinii şi abia apoi să o frângă şi să o împartă. Grâul și pâinea sunt încărcate de o simbolistică arhaică, dar încă puternic prezentă în lumea satului, fiind, după caz, semn de bucurie, rodnicie, belşug și puritate.
✅Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a avut anul trecut onoarea de a reprezenta județul Cluj în cadrul prestigiosului proiect național „Luna Diasporei”. 📌Organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, acesta a fost marcat prin numeroase evenimente și manifestări organizate în luna august, atunci când românii din străinătate se întorc acasă. Tema anului 2021 a fost „Pâinea care ne unește – Dor de pâinea de acasă”.
📇📄La invitația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a participat în acest proiect cu filmul documentar etnografic, intitulat „Valenţe sacre ale pâinii în tradiţia populară – Prescura”. 🎥Materialul a fost realizat în localitatea clujeană Negreni de echipa instituției, în cadrul unui amplu proiect de reconstituire a tradițiilor și obiceiurilor din satele clujene.

Read Previous

Zeci de chitaristi din Romania se aduna in weekend la Cluj pentru reprezentatii LIVE. Intrarea libera

Read Next

Monica Niculescu eliminata in meciul de dublu la Transylvania Open. Doar o romanca ramasa in turneu