efainlacluj.ro

UBB a finalizat azi prima etapă din cea mai avansată unitate de imagistică biomedicală din Europa de Est.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a finalizat prima etapă a organizării Platformei INSPIRE, cea mai avansată unitate de imagistică biomedicală din Europa de Est și una dintre cele mai avansate la nivel internațional (InfoBioNano4Health & Biomedical Imagining – INSPIRE – https://inspire.research.ubbcluj.ro/). Platforma INSPIRE este una dintre unitățile de vârf care susțin noul program UBBMed din cadrul UBB School of Health (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health).

Platforma INSPIRE este rezultatul unei colaborări mai vechi între două institute de referință ale UBB, și anume Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală – https://psychotherapy.psiedu.ubbcluj.ro/ ) și Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe (Institutul de Bio-Nano-Științe –http://icibns.institute.ubbcluj.ro/ro/), în proiecte majore de infrastructură (inițial proiectul RICI, iar recent proiectul INSPIRE), la care s-au adăugat apoi și alte proiecte specifice.

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susține cercetare avansată, educației de calitate și servicii inovative:

(1)  Platforma BrainQ (Centrul MRI Clinic),  cu dotări de excepție (ex. 3 și 7 Tesla) pentru imagistică biomedicală clinică, incluzând și sisteme EEG, dublate de sisteme complementare de realitate virtuală și un laborator avansat de inteligență artificială și analiza datelor (parte din Institutul de Sănătate Mintală);

(2)  Centrul MRI Preclinc, la rândul său cu dotări de excepție (7 și 11.6 Tesla) (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe);

(3)  Centrul pentru Agenți de Contrast și Terapeutici (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe).

Platforma INSPIRE funcționează în prezent în fază de testare – cu finalizarea pregătirii resursei umane și training, inclusiv cu finisarea noii clădiri -, atrăgând deja câteva proiecte majore, precum (selecție):

(1) A Multimodal Brain Connectivity Marker for the Early Detection of Alzheimer’s Disease;

Director: Joana Braga Pereira, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden.

(2) Neural mechanisms of trauma-related psychopathology in high-risk populations: A multi-method and prospective investigation into the roles of social-affective and social-cognitive processes;

Director: Philipp Kanske, TU Dresden.

(3) Enhancing cognitive-behavioral therapy by neuroscience: Novel approaches to understand treatment response for anxiety and depressive disorders in adolescents;

Director: Kristoffer Månsson, Karolinska Institutet Stockholm, Sweden (https://www.neuro4c.eu/cluj-napoca).

(4) De asemenea, Rețeaua Națională RoMentalHealth, recent creată, va avea acces strategic pe Platforma INSPIRE (https://news.ubbcluj.ro/ubb-initiaza-reteaua-interdisciplinara-pentru-studiul-complex-si-multinivelar-al-sanatatii-mintale/).

Lansarea publică a Platformei INSPIRE va avea loc în perioada 20-24 mai 2024, cu participarea partenerilor strategici din SUA (ex. Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging de la Harvard Medical School – https://www.martinos.org/) și din EUROPA (ex. școlile medicale din alianța universitară EUTOPIA – https://eutopia-university.eu/), precum a altor invitați/parteneri relevanți (ex. de la Universitatea din Viena/Universitatea Medicală din Viena etc.), inclusiv Reprezentanța EIT Health din România. De asemenea, au confirmat participarea autorități europene, naționale și locale.

Prof. univ. dr. Daniel David, coordonatorul Platformei BrainQ,  declară că „aceasta este acum cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală între Polonia și China (probabil chiar din Europa de Est) și una dintre cele mai complexe la nivel internațional. Dar elementul cheie este resursa umană, care, reunind cercetători de vârf din țară și din străinătate pe o astfel de infrastructură avansată, pune România pe harta cercetărilor biomedicale, deocamdată mai ales în zona (1) neuroștiințelor (ex. neuroștiințe clinice; neuroștiințe cognitive; tulburări psihice; boli mintale asociate îmbătrânirii etc.) și (2) a bolilor netransmisibile în general (aici în strânsă colaborare cu Centrul Național de Competențe pentru un Stil de Viață Sănătos – co-fondat de Academia Română și UBBMed – https://healthylifestyle.research.ubbcluj.ro/), inițial în psiho-oncologie (aici în strânsă colaborare cu Centrul pentru o Abordare Complexă și Multidisciplinară a Cancerului – co-fondat de Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca și UBBMed – https://oncology.research.ubbcluj.ro/). Este un model de cum investițiile majore trebuie făcute în zona unde există deja realizări anterioare serioase și resursă umană de calitate, deoarece numai așa putem pune competitiv România pe harta academică internațională și putem contribui la reducerea discrepanțelor dintre Estul și Estul Europei.”.

Prof. univ. dr. Simion Simon, directorul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe și managerul proiectului inițial INSPIRE, declară că avantajul major al proiectului INSPIRE a fost și este complementaritatea și forța științifică a colectivelor implicate, model validat în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe, proiectul reușind ca, pe lângă colectivele care au stat la baza fundamentării lui,  și anume școlile de psihologie clinică și de rezonanță magnetică, să fie  antrenate și cele de biologie moleculară și biochimie, respectiv de informatică aplicată în prelucrarea datelor medicale, toate domenii științifice de elită cu contribuții semnificative la prestigiul internațional al UBB.

UBBMed a fost lansat recent, acoperind strategic trei arii clinice (1. sănătatea mintală; 2. boli netransmisibile – inițial mai ales cancer -; și 3. sănătate publică), alături de alte condiții medicale mai specifice (în funcție de proiectele existente) și doua abordări transversale strategice (1. inginerie & tehnologie medicală și 2. etica & psihosociologia medicinei), alături de alte demersuri interdisciplinare mai specifice. Trei unități academice au fost dezvoltate până acum în cadrul UBBMed pentru a susține ariile strategice: (1) Platforma BrainQ (https://psychotherapy.psiedu.ubbcluj.ro/center-for-biomedical-imagining-and-integrative-medicine/) – în relație mai ales cu sănătatea mintală; (2) Centrul Național de Competențe pentru Stilul de Viață Sănătos (https://healthylifestyle.research.ubbcluj.ro/) – în relație mai ales cu sănătatea publică și bolile netransmisibile și (3) Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului – în relație cu oncologia (https://oncology.research.ubbcluj.ro/). De asemenea,  Platforma INSPIRE (- https://inspire.research.ubbcluj.ro/) și Centrul de Prevenție Covid-19 și alte Boli Infecțioase (https://news.ubbcluj.ro/ubb-infiinteaza-centrul-de-preventie-covid-19-si-alte-boli-infectioase-in-cadrul-programului-ubbmed/ ) susține arii clinice și mai specifice. În total, aceste dezvoltări angajează până acum proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare și de infrastuctură științifică de aproximativ 25 000 000 Euro.

Read Previous

Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău împlinește astăzi 56 de ani.

Read Next

Pliskova câștigă la Cluj primul titlu WTA după o perioadă de 4 ani.