Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) participă, în calitate de partener, alături de Academia Română, Banca Națională a României și Universitatea din București, la organizarea, în perioada mai-decembrie 2024, a unei serii de evenimente de lansare a unei dezbateri naționale privind proiectul național-statal-cultural român în secolul 21, care va avea ca punct de pornire „Istoria civilizației române moderne“ de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române și un reper atât intelectual, cât și ideologic, de la a cărei apariție se împlinesc 100 de ani.
„Un nou proiect de țară este fundamental acum când democrațiile și ordinea internațională se redefinesc. Așa cum am susținut des în spațiul public, era nevoie de un astfel de demers încă de la aderarea noastră la NATO și UE. Dar parcă acum este un context și mai propice în țară, România având alegeri la toate nivelurile, astfel că oamenii trebuie să știe ce opțiuni mai largi susțin. Un astfel de proiect trebuie să vină de la instituții de referință ale țării și mă bucur să văd implicate în parteneriat cel mai înalt for academic din România (Academia Română), universități istorice și de referință națională și internațională ale țării (UBB și Universitatea din București) și Banca Națională a României. Să ne implicăm și, urmând modelul lovinescian, să încercăm să sincronizăm țara cu modernitatea lumii în care trăim astăzi!”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Evenimentele organizate cu ocazia aniversării unui secol de la apariția lucrării vor cuprinde o serie de dezbateri și dialoguri în cadrul cărora reprezentații mediului academic și publicistic românesc vor analiza, evalua și redefini atât teoriile lansate de Eugen Lovinescu, cât și cele dezvoltate de-a lungul anilor care au urmat lansării lucrării sale.
Potrivit inițiatorilor seriei de evenimente, aceasta urmărește:
(a) Pe de o parte, să determine relansarea și revigorarea demersurilor de cercetare academică pentru înțelegerea istoriei și identității societății și statului românesc în lumea contemporană;
(b) Pe de altă parte, proiectul își propune să contribuie direct la modul în care discursul public și dezbaterea publică în România abordează problemele majore cu care se confruntă din punct de vedere practic societatea română de azi și statul român contemporan, în noile circumstanțe istorice ale secolului 21.
Detalii suplimentare legate de eveniment și selecția participanților pot fi consultate accesând link-ul https://acad.ro/institutia/comunicate/2024/07_dezbatereLucrareEugenLovinescu.html .