Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa, începând din anul universitar 2023-2024, proiectul Jean Monnet Chair „Green Deal and European Negotiations” (GREDEN), care își propune să răspundă provocărilor UE de luptă împotriva schimbărilor climatice prin conceperea unui curriculum care să se potrivească noilor abordări și subiecte legate de Pactul Verde European (Green Deal) și negocierile europene.
Proiectul a primit finanțarea Comisiei Europene în urma unei competiții directe și va introduce și adapta discipline legate de tematica Pactului Verde European și Negocierilor Europene. Cursurile se vor adresa studenților specializărilor din aria relațiilor internaționale și studiilor europene, dar și celor ai specializărilor complementare (științe politice, științe administrative, științe ale comunicării, științe economice, științe juridice, istorie etc), precum și studenților din țări alte țări (studenți internaționali Erasmus).
Disciplinele vor fi introduse la nivel de doctorat, masterat și licență și vor fi predate în limba engleză și română, în mod hibrid (deschizând accesul unui public mai larg), urmărind și dezvoltarea competențelor de negociere prin seminarii, prin utilizarea metodelor de predare interactive, inovatoare precum simulări, jocuri de rol și dezbateri.
Unul dintre obiectivele importante ale proiectului Jean Monnet Chair „Green Deal and European Negotiations” este transferul de expertiză și cunoștințe ale diferiților actori cu responsabilități în implementarea Pactului Verde European prin evenimente anuale, precum mese rotunde cu invitați de la nivel decizional național și local, funcționari publici, reprezentanți ai mediului de afaceri, precum și conferințe științifice destinate tinerilor cercetători, doctoranzi și reprezentanți ai societății civile, facilitând crearea unei comunități active în tematica proiectului GREDEN.
Un alt obiectiv urmărit de proiect este sporirea vizibilității unei ținte strategice pe care UE intenționează s-o atingă – primul continent neutru din punct de vedere climatic – , prin publicațiile ce vor fi elaborate: volume de lucrări ale conferințelor anuale, articole științifice și o carte de specialitate, cu linii directoare pentru implementarea politicilor europene ale Pactului Verde European la nivel național, regional și local.
„Tematica European Green Deal/Pactul Verde European este insuficient abordată în România, la nivelul cercetării, dar și al politicilor publice naționale, de unde se așteaptă semnale referitoare la integrare și pe această dimensiune. La nivel european va fi lansată curând strategia European Green Deal 2.0, iar România nu poate lipsi din aceste dezbateri, dar mai ales, din oferirea de soluții pentru Statele Membre din Europa Centrală și de Est, care au nevoie de o abordare specifică a acestei strategii. Tot mai mult, în cercurile decidenților europeni se caută soluții pentru implementarea guvernanței climatice și energetice, se discută intens despre înființarea unei noi agenții a energiei, iar aceste teme trebuie abordate cu celeritate la nivel național, tocmai pentru a fi pro-activi și a putea participa concret la deciziile europene care ne privesc direct”, afirmă prof. univ. dr. Gabriela Ciot, coordonatorul proiectului GREDEN, a cărui echipă cuprinde încă trei membri aparținând Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii Europene a UBB.
Proiectul Jean Monnet Chair „Green Deal and European Negotiations” va fi implementat pe parcursul a trei ani (2023-2026), iar activitățile vor putea fi urmărite pe pagina web și pe cea de Facebook a proiectului GREDEN.