efainlacluj.ro

Un pictor absolvent UAD Cluj-Napoca a vandut o lucrare cu 2,3 milioane de euro

Artistul plastic Adrian Ghenie (44 de ani), absolvent al Universitatii de arte si Design din Cluj-Napoca, cel mai bine cotat pictor român, a vândut la o licitație de artă contemporană a casei Christie’s desfășurată la New York (SUA) o nouă lucrare, Antelope Attacked near Gas Pipe 2 (realizată în 2019), cu suma de 2,2 milioane de euro (sumă care cuprinde taxe și comisionul casei de licitații – lucrarea propriu-zisă s-a achiziționat cu 1,8 milioane de euro).

Antelope Attacked near Gas Pipe 2, care are dimensiunile 250 x 295 cm, a fost expus până în februarie 2020 la Muzeul Ermitaj din St. Petersburg (Rusia), iar apoi, până în decembrie 2021, la Berlin (Germania), unde este stabilit pictorul roman.

În 2015, an în care pictorul Ghenie a reprezentat România la a 56-a ediție a Bienalei din Veneția (cu Darwin’s Room), a fost laureat cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane

Sursa: Mutual Art

Cine este Adrian Ghenie?

Pictorul Adrian Ghenie nu provine dintr-o familie de artiști, iar talentul i-a fost descoperit de către o vecină. Femeia și-a dat seama că are de-a face cu un diamant neșlefuit, așa că i-a oferit lui Adrian mai multe cărți despre artă și l-a ajutat să-și dezvolte tehnica.

Din nefericire, tatăl lui Adrian Ghenie a murit în perioada în care pictorul susținea examenul de bacalaureat. După care, acesta a picat și admiterea la Universitatea de Artă și Design.

Pictorul Adrian Ghenie a intrat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca din a treia încercare. Artistul și-a dezvoltat o tehnică aparte, neconvențională, spontană. Ba mai mult, Adrian Ghenie, în loc de pensule, folosește un cuțit de paletă și stencil pentru a picta, potrivit fanatik.ro.

În 2001, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca și a fondat, în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. În continuare, viața pictorului era împărțită între România și Germania. În cele din urmă, în anul 2013, Adrian Ghenie a ales să se stabilească definitiv în Berlin.

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Aproape 5.000 de persoane și-au exprimat așteptările de la noua parte din Cluj, proiectul de reconversie urbană a platformei Carbochim.

Read Next

Castelul Bánffy din Răscruci se modernizeaza. Cum arata stadiul migaloasei reabilitari si cum va arata la final constructia