efainlacluj.ro

Un Start-Up fondat de un student la UT isi propune sa curete deseurile din ape folosind inteligenta artificiala

Marian Danci, student în anul III la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, s-a remarcat în cadrul proiectului internaţional INNO-EUt+ cu startup-ul fondat chiar de el: Quasi Stellar Robotics.

Cofondatorul Quasi Stellar Robotics este Denis Laiu, absolvent al Universităţii Bocconi din Milano. Din echipă mai face parte şi profesorul universitar Stelian Brad care are rolul de mentor.

Ceea ce îşi propune proiectul disSEApate prin Quasi Stellar Robotics este să rezolve o mare problemă a timpurilor noastre: poluarea apelor cu deşeuri plastice.

Cum? Prin soluţii robotice inovative, folosind inteligenţa artificială (AI) în diferitele procese de colectare, segregare şi transformare.

„Să ne imaginăm o barcă de mici dimensiuni, robotizată, care navighează pe apă (fluvii, lacuri, oceane, etc.). Acesta colectează toate tipurile de deşeuri (organice şi non-organice).

Regulat, depozitează deşeurile în puncte de depozitare, acestea fiind conectate în procesul de segregare.

Procesul de selecţie mecanic are la baza inteligenţa artificială pentru o deosebire mai eficientă a deşeurilor de dimensiuni mici/medii/mari.

Deşeurile organice vor fi preluate de către autorităţile locale competente în această direcţie.

Deşeurile plastice (tipologii diferite de polimeri) o să fie introduse într-un proces de spălare şi mărunţire (micro dimensiuni). În urma acestui proces o să fie introduse într-un recipient cu straturi de densitate diferită pentru deosebirea tipologiilor de polimer într-un mod cât mai eficient.

Cu ajutorul roboţilor clasici o să colectăm materia în funcţie de straturi, iar în cele din urmă aceasta va fi introdusă în sistemul de reciclare dedicat tipologii de polimer”, a declarat Marian Danci pentru cluju.ro.

Sursa: Cluju.ro

Read Previous

VIDEO. O asociatie din Cluj imbunatateste calitatea vietii umane prin terapia cu animale. Doua alpacale printre noii membri

Read Next

FOTO. Stiai ca in anul 1735 Clujul a avut un pod suspendat si acoperit peste Somesul Mic?!

Leave a Reply