efainlacluj.ro

Una dintre povestile emotionante care a dus la construirea unui Centru de Ingrijiri Paliative Pediatrice la Cluj

Bogdan Chiorean, parinte-medic si director al Centrului de Ingrijiri Paliative Sfantul Nectarie din Cluj-Napoca, a povestit una dintre intamplarile emotionante care a dus la dorinta de a construi la Cluj un Centru de Ingrijiri Paliative pentru Copii.

Foto: Bogdan Chiorean

N-am să uit vreodată telefonul unei mame care voia să-și aducă acasă copilul de 3 ani, din Italia, după ce medicii de-acolo i-au năruit și ultimele șanse la vindecare.

Ne-a sunat în speranța că-l putem interna câte zile mai are. Nu ca să fie vindecat, că nu mai era chip de-așa ceva, ci ca să poată muri în tihnă. Știți? Nu se poate muri oricum. Și pentru a muri e nevoie de grijă.

I-am spus că nu avem paturi pentru pacienți minori. În limbajul de lemn cu care suntem obișnuiți, nu mi-am dat seama că ea va înțelege cuvântul „pat” în sensul cel mai propriu. De-asta mi-a și propus să aducă un pat de acasă.

Tare am așteptat să se-ncheie convorbirea. Nici măcar n-am zis că-mi pare rău, pentru că simțeam că-i prea puțin la așa necaz.

Pentru asemenea momente de tăcere, construim spitalul „Sfântul Hristofor” în județul Cluj. Primele tiruri cu paleți de cărămidă au ajuns deja acolo.

a spus parintele medic, Bogdan Chiorean

Cei care doresc sa sustina constructia Centrului de Ingrijiri Paliative Sfantul Hristofor la Cluj, pot dona 2 euro/lunar, confortabil, de-acasă, printr-un SMS cu textul JOY la 8845.

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” se dorește a fi un spital care să ofere asistență complexă (medicală, spirituală, socială și psihologică), în mod gratuit, copiilor cu boli cronice progresive, aflați în diverse stadii ale bolii care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult.

Proiectul se află sub patronajul Asociației „Sfântul Nectarie” din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, președintele asociației fiind Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice va fi construit în localitatea Sânnicoară, pe strada Triajului, pe un teren de 1.400 mp, donat de familia părintelui Lorand Emanuel Komives.

Acesta va fi al doilea centru dedicat îngrijirilor paliative de la Cluj, după Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, înființat în anul 2009, de vrednicul de pomenire Episcopul Vasile Flueraș, sfinţit și inaugurat în data de 9 noiembrie 2012. De atunci, spitalul asistă anual aproximativ 700 de pacienţi adulți, acordând gratuit asistență medicală pentru bolnavii aflați în stadiul terminal, atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu.

„Deși n-avem încă o estimare exactă a costurilor, suntem conștienți de faptul că e deosebit de dificil să construiești în contextul în care ne aflăm. Dar, de asemenea, suntem siguri că dragostea noastră – a tuturor – se va transforma-n cărămidă termoizolantă și acoperiș, ca să le țină de cald și de dor”, a spus pr. dr. Bogdan Chiorean.

Pentru cei care doresc să sprijine acest proiect, conturile destinate construirii noului Centru sunt:

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105

Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Read Previous

Restrictii de circulatie incepand de luni pe mai multe strazi din zona centrala din Cluj-Napoca.

Read Next

Iuliu Hatieganu are de astazi statuie la Cluj. Daniel David , Andrei Andreicut si Emil Boc prezenti la dezvelire. Galerie FOTO