Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Proiect de cercetare important finalizat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică și de Centrul de Nanobiofotonică și Microspectroscopie Laser din UBB.
Cercetătorii și medicii au reușit să creeze o substanță care poate aduce în spectrul vizibil în vederea înlăturării relicvatele tumorale chiar în timpul intervențiilor chirurgicale. Detalii, în reportaj.
Proiectul își propune dezvoltarea și implementarea conceptului de Tumor Board Molecular și de medicină personalizată în procesul de îngrijire a pacienților oncologici. Se urmărește dezvoltarea resurselor umane și transferul de know-how către alte grupuri de cercetare implicate în cercetarea cancerului în rețeaua CNCC și dincolo de aceasta.
„Luptăm pentru binele pacientului și concepem un model sănătos pe care dorim să îl diseminăm la nivel național pornind de la cele cinci direcții de cercetare care urmăresc pilonii Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC): depistare precoce, profilaxie, diagnostic, tratament și paliație și, sigur, registrele de cancer fără de care nu putem să vorbim despre rezultate în oncologie.
Arătăm faptul că putem conlucra instituții publice mari, entități academice importante, cu mediul privat, pentru că nu suntem în opoziție, așa este scris și proiectul. Ideea este tocmai de a putea disemina know-how, astfel încât pacienții noștri, oriunde s-ar adresa, să primească aceeași calitate a îngrijirii”, a explicat Achimaș-Cadariu