efainlacluj.ro

Amenzi de 10.000 lei pentru șoferii care trec cu autovehicule de orice tip prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte.

Începând cu 6 iunie 2024, șoferii care trec cu autovehicule de orice tip prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte se confruntă cu amenzi substanțiale, cuprinse între 6.000 și 10.000 de lei. Această sancțiune este prevăzută în Legea 176/2024 privind pescuitul și protecția resursei acvatice vii.

Contextul Legii 176/2024

Noua lege a fost adoptată în contextul unui efort sporit de protejare a resurselor acvatice și a habitatelor naturale sensibile. Albia minoră a râurilor și pâraielor este o componentă critică a ecosistemului montan, servind drept habitat pentru diverse specii de pești și alte organisme acvatice. Degradarea acestor habitate, prin trecerea autovehiculelor, poate avea efecte devastatoare asupra biodiversității și a calității apei.

Impactul Trecătorilor Illegali

Traversarea ilegală a albilor minore cu autovehicule poate cauza o serie de probleme ecologice, inclusiv:

  • Distrugerea habitatelor acvatice: Mișcarea vehiculelor prin albiile râurilor poate perturba sedimentele și poate distruge zonele de depunere a icrelor pentru pești.
  • Poluarea apei: Vehiculele pot elibera uleiuri, combustibili și alte substanțe toxice în apă, afectând calitatea acesteia și sănătatea vieții acvatice.
  • Eroziunea și destabilizarea malurilor: Trecerea frecventă a vehiculelor poate duce la eroziune, afectând structura malurilor și contribuind la inundații.

Read Previous

Începe EURO 2024! Din ce județe sunt jucătorii de la Naționala României. Clujul dă un singur jucător.

Read Next

La Cluj va avea loc un Congres al Societății Române de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială și primul Congres al Societății Transilvane de Chirurgie Ortognatică