efainlacluj.ro

Artiștii Magic Puppet se perfecționează pentru a atrage publicul adult spre teatrul de animație

Teatrul Independent „Magic Puppet” din Cluj-Napoca își continuă demersurile de schimbare a mentalității publicului adult în ceea ce privește spectacolele de animație. În acest sens, vor participa timp de 10 zile în cadrul unei tabere de creație, unde își vor perfecționa tehnicile de mânuire a păpușilor și cele de improvizație. În urma taberei va rezulta un spectacol care se va juca atât în Cluj, cât și în alte zone din țară. 

Încă de la începuturi, Magic Puppet a avut ca scop principal atragerea publicului adult spre teatrul de animație, care poate să abordeze diferite subiecte de impact și să le sublinieze importanța cu ajutorul păpușilor. În acest sens, a fost lansat proiectul „IMPRO SHOW cu PĂPUȘI”, prin care se dorește realizarea unui produs cultural hibrid ce se bazează pe două tipuri de tehnici teatrale diferite, cea a păpușeriei și cea a improvizației teatrale. 

„Este important să facem o schimbare de paradigmă. Din păcate, în România, arta păpușeriei în teatru este văzută ca ceva destinat în exclusivitate copiilor, însă nu e așa. De-a lungul timpului, la Magic Puppet au fost realizate numeroase spectacole care sunt destinate adulților și în care sunt folosite și păpuși, deoarece subiectele de multe ori pot fi abordate mai bine cu ajutorul lor, chiar dacă acestea sunt dintre cele mai dificile sau chiar tabu. Un exemplu concret în acest sens este spectacolul gen.OM, care a avut premiera în toamna anului trecut și care s-a jucat de fiecare dată cu sala plină. În acest spectacol este abordat un subiect delicat, și anume patriarhatul. Așadar, dorim să mergem mai departe. Dorim în continuare să transmitem mesaje puternice cu ajutorul teatrului de animație. Din acest motiv am realizat și acest proiect de improvizație cu păpuși, pentru a găsi cele mai bune metode ca să atragem adulții în sala de spectacole când avem spectacole de animație”, a explicat Andreea Ajtai, manager de proiect. 

Spectacolul va fi realizat în urma unei tabere de creație de 10 zile, în care artiștii vor fi ghidați de experți din cele două domenii, și anume Marin Fagu, care va susține un atelier de mânuire păpuși și Dragoș Muscalu, care se va ocupa de atelierulimprovizație. Pentru a ajunge la un public numeros, spectacolulva beneficia de reprezentații la sediul Teatrului Magic Puppet și la sediile instituțiilor partenere în proiect, Centrul Recul- București, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”- Suceava, Teatrul de Nord Satu Mare și Teatrul Colibri- Craiova, dar și de o redare live, în mediul online, a uneia dintre reprezentații. 

„Considerăm că improvizația teatrală este o formă de divertisment mult mai accesibilă publicului larg, iar, prin asocierea sa cu arta mânuirii, vom reuși să atragem cu mai mare ușurință publicul adult înspre teatrul de animație și, în timp, să schimbăm percepția generală conform căreia teatrul de păpuși este destinat exclusiv copiilor”, a adăugat Andreea Ajtai. 

Tabăra de creație va avea loc în perioada 10-20 august., urmând ca spectacolul să fie disponibil publicului larg începând din toamnă.

Proiectul cultural „IMPRO SHOW cu Păpuși” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitateabeneficiarului finanțării.

Despre Magic Puppet

Asociația Magic Puppet este o organizație care are ca scop promovarea artei păpușeriei și a magiei scenice publicului larg, indiferent de vârstă. Principalele activități ale organizației includ crearea și desfășurarea de spectacole educative pentru copii, realizarea de ateliere socio-educative pentru tineri și implicarea voluntarilor în proiectele noastre de educație prin proiecte culturale.

Încă de la înființare, Magic Puppet și-a desfășurat preponderent activitatea în mediul rural, funcționând ca o companie de teatru ambulant, activitatea de bază, spectacolele, fiind nu de puține ori completată de scurte discuții cu copii despre ce înseamnă teatru/teatru de păpuși, demonstrații de mânuire ș.a. Astfel s-a creat nevoia de proiecte adresate comunităților defavorizate. 

Începând din anul 2019, Magic Puppet și-a deschis sediul pe Bulevardul Eroilor nr.16, unde au loc săptămânal spectacole și ateliere.

Read Previous

Teatrul de păpuși reîncepe stagiunea pentru copii, într-un parc din Cluj!

Read Next

Transylvania Open WTA 250 a primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române