Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a fost o figură remarcabilă a Bisericii Ortodoxe Române, marcând istoria sa cu angajamentul în diverse domenii. Născut sub numele de mirean Valeriu Anania la 18 martie 1921 în comuna Glăvile, judeţul Vâlcea, el și-a dedicat viața studiilor teologice și misiunii spirituale.
După școala primară, a frecventat Seminarul Teologic Central din București între 1933-1941, apoi s-a călugărit la Mănăstirea Cernica și a fost hirotonit ierodiacon, slujind la mănăstirile Polovragi și Baia de Arieș. În 1944, s-a implicat activ în greva studențească contra Guvernului condus de Petru Groza și a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București, obținând licența în Teologie în 1948.
În perioada comunistă, a fost închis timp de șase ani în închisoarea de la Aiud și supus activităților de reeducare. După eliberare, în 1966, a fost trimis în Statele Unite ale Americii de către Biserica Ortodoxă Română, unde a îndeplinit diverse funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române.
Revenit în țară după zece ani, a fost director al Institutului Biblic până în 1982, când s-a retras la Mănăstirea Văratec. Aici, timp de 10 ani, a lucrat asiduu la diortosirea și adnotarea Sfintei Scripturi, iar în 2001 a tipărit ediția jubiliară a Bibliei, rezultatul muncii sale titanice.
IPS Bartolomeu Anania a trecut la cele veșnice pe 31 ianuarie 2011, la Clinica de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca. La vârsta de 89 de ani, suferea de o afecțiune a inimii care afecta oxigenarea organismului. Transportat la Viena pentru o posibilă intervenție chirurgicală, medicii au refuzat operația din cauza stării sale precare de sănătate. Întors la Cluj, a încetat din viață, lăsând în urma sa o moștenire spirituală semnificativă și o contribuție substanțială la patrimoniul teologic al României.
Un clip de referință cu Bartolomeu Anania a fost momentul când acesta a fost invitat la emisiunea “Profesioniștii”, de către Eugenia Vodă.