efainlacluj.ro

Autobuze electrice fara sofer la Cluj!

Clujul va avea autobuze autonome, este un lucru stabilit deja. Proiectul a fost întârziat din cauza pandemiei, dar acum demersurile sunt avansate. Caietul de sarcini pentru licitație este aproape gata, iar în martie există șanse să se lanseze procesul de achiziție. Municipalitatea și Compania de Transport Public au făcut o analiză a pieței europene în ceea ce privește vehiculele fără șofer. Noile autobuze ar urma să asigure mobilitatea pe linia 0, care va lega puncte importante din centrul orașului.

Municipalitatea a invitat în toamna lui 2019 specialiști din străinătate, care să analizeze traseul propus pentru linia 0 și au avut unele sugestii, care vor fi urmate înainte de inaugurarea traseului.

Chiar și amânat cu un an, proiectul situează Clujul printre pionerii transportului public autonom. Există puține orașe care au așa ceva, cum ar fi Paris sau Viena, iar în a doua parte a anului trecut s-a introdus experimental în Gjesdal (Norvegia), Helsinki (Finlanda) și Tallinn (Estonia).

Nu s-a stabilit clar câte autobuze se vor cumpăra, însă existe șanse mari să vedem primul autobuz autonom la Cluj-Napoca încă din 2021.

“Luăm în calcul să facem un acord cadru, iar în funcție de programele de finanțare din fonduri europene să decidem câte autobuze autonome achiziționăm”, a spus Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primărie.

250.000-300.000 de euro este prețul aproximativ al unui mijloc de transport fără șofer.

Municipalitatea avea prevăzută în bugetul pe 2020 suma de 200.000 de lei, pentru studiile necesare implementării proiectului. Contractul a fost atribuit Universității Tehnice. De asemenea, erau prinși 14,5 milioane de lei pentru cumpărarea autobuzelor autonome, adică aproximativ trei milioane de euro. Urmează în câteva săptămâni să vedem ce cuprinde noul buget al Clujului.

Read Previous

Patinoar acoperit la Cluj! PROPUNERE

Read Next

2 proiecte mari în 2021 la Cluj. ”La Terenuri” & B-dul 1 Decembrie

Leave a Reply