efainlacluj.ro

Cartierul Marasti se modernizeaza radical. Imagini cu viitoarea infatisare a cartierului

Miercuri, 30 martie a avut loc dezbaterea de “Reamenajare a Zonei Expo Transilvania – din Mărăsti” atât în format fizic, cât și online.

Zona Expo Transilvania va fi amenajată după conceptul „walkable and smart-city”. De asemenea, se va construi un nou parking.

Modernizarea va include vestul cartierului Mărăști, si anume Parcul Aurel Vlaicu și străzile adiacente Dâmboviței, Ialomiței, Tribunul Vlăduțiu, și Aleea Dâmboviței. Zona acoperă în total o suprafață de peste 600.000 de metri pătrați.

Obiectivul proiectului este reprezentat de regenerarea urbană a unei zone de aproximativ 15 hectare, astfel:

  • Modernizarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu
  • Amenajarea străzilor și a spațiilor publice adiacente, după conceptul „Orașul pentru pietoni”
  • Construirea a două parkinguri de minim 350 de locuri

Se urmărește eficientizarea și reducerea traficului auto, îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor, îmbunătătțirea aspectului și reducerea poluării aerului.

Motivele revitalizarii zonei sunt: suprafețele pietonale neatractive și subdimensionate, accesibilitatea redusă pentru persoane cu dizabilități, lipsa infrastructurii pentru biciclete ori lipsa spațiilor verzi suficiente.

In cadrul proiectului se propune realizarea pistelor generoase pentru biciclete cu o lățime de cel puțin 1,7 metri pe străzile Ialomiței și Dâmboviței, pietonalizarea Aleei Dâmbovița, lărgirea trotuarelor, realizarea unui parcaj subteran de 250 de locuri (Expo Transilvania) și realizarea unui parcaj ride-sharing de 200 de locuri (nod IRA).

Pe strada Ialomiței, vor exista două benzi de circulație, piste de bicicletă și trotuare atât pe partea stângă, cât și dreaptă. Se va renunța la parcările longitudinale și se va monta mobilier urban modern, fără a lipsi și spațiile verzi.

În ceea ce privește modificarea situației parcărilor în zona Expo Transilvania, se propune desființarea parcărilor la nivel și garajelor individuale, cu scopul de a construi parcaje cu acces public și cu abonament pentru locuitorii zonei, astfel:

  • Zona Expo Transilvania: două niveluri subterane cu aproximativ 250 de locuri
  • Zona Terminal Parking IRA: parter plus trei etaje cu aproximativ 212 locuri
  • Strada Tribunul Vlăduțiu: 20 de locuri și 16 locuri la intersecția cu strada Fabricii de Zahăr
  • Strada Abrudului, în spatele străzii Dâmboviței: 49-66 locuri la nivel după demolarea garajelor individuale

Odata cu implementarea proiectului, va exista un număr total de 572 de locuri de parcare, în creștere cu aproape 27%.

Parcul Aurel Vlaicu, aflat la „intersecția a două trasee importante de mobilitate” – tren metropolitan, metrou va reprezenta „poarta verde de acces” către aeroport.

Amplasat între străzile Ialomiței și Dâmboviței, Parcul Aurel Vlaicu cuprinde o suprafață de spațiu verde de peste 9 hectare pe care se va interveni, conform proiectului.

„Creșterea calității vieții clujenilor se află în topul priorităților noastre, motiv pentru care, în jurul acestui concept am creionat toate proiectele de investiții din ultimii ani. Așadar, și acest proiect de regenerare urbană propus pentru zona Expo Transilvania din cartierul Mărăști le va aduce clujenilor mai multe spații verzi, dar și spații publice de calitate. Noua configurație oferă posibilități multiple de petrecere a timpului liber, precum și transformări urbane cu spații publice multifuncționale, care vor beneficia de echipamente cu tehnologie de tip smart city”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Dezbaterea publică a avut loc în cadrul CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, iar clujenii interesați au putut lua cuvântul.

Sursa: Monitorul de Cluj

Read Previous

Consiliul Judetean Cluj va reabilita toate cele 58 de drumuri judetene.

Read Next

Una dintre cele mai prestigioase conferinte internationale de aviatie s-a desfasurat la Cluj-Napoca

Leave a Reply