efainlacluj.ro

Ce se intampla daca acorzi primul ajutor si faci ceva rau? Poti fi dat in judecata?! Raspunsuri de la Academia de Prim Ajutor

๐Ÿ’ฅAccidentul รฎn care ๐ฎ๐ง ๐ญ๐š๐ง๐š๐ซ ๐ขฬ‚๐ง ๐ฏ๐š๐ซ๐ฌ๐ญ๐š ๐๐ž ๐Ÿ๐Ÿ– ๐š๐ง๐ข ๐š ๐๐ž๐œ๐ž๐๐š๐ญ ๐š๐ซ๐ณ๐š๐ง๐ ๐๐ž ๐ฏ๐ข๐ฎ รฎntr-o maศ™inฤƒ รฎn timp ce zeci de oameni treceau fฤƒrฤƒ sฤƒ opreascฤƒ sฤƒ acorde ajutor demonstreazฤƒ รฎncฤƒ o datฤƒ cฤƒ ๐Ÿ– ๐๐ข๐ง ๐Ÿ๐ŸŽ ๐ซ๐จ๐ฆ๐š๐ง๐ข ๐ง๐ฎ ๐ฌฬฆ๐ญ๐ข๐ฎ ๐œ๐ž ๐ฌ๐š ๐Ÿ๐š๐œ๐š ๐š๐ญ๐ฎ๐ง๐œ๐ข ๐œ๐š๐ง๐ ๐ฌ๐ž ๐š๐Ÿ๐ฅ๐š ๐ขฬ‚๐ง๐ญ๐ซ-๐จ ๐ฌ๐ข๐ญ๐ฎ๐š๐ญ๐ขe ๐œ๐ซ๐ข๐ญ๐ข๐œ๐š.

๐Ÿ’ฌComentariile lฤƒsate de oameni pe seama ศ™tirii despre accident sunt mai mult decรขt รฎngrijorฤƒtoare, mulศ›i dintre aceศ™tia susศ›inรขnd รฎn masฤƒ cฤƒ “๐š๐ฌฬฆ๐š ๐ž ๐ขฬ‚๐ง ๐‘๐จ๐ฆ๐š๐ง๐ข๐š, ๐๐š๐œ๐š ๐ฏ๐ซ๐ž๐ข ๐ฌ๐šฬ† ๐Ÿ๐š๐œ๐ข ๐ฎ๐ง ๐›๐ข๐ง๐ž ๐๐š๐ซ ๐จ๐ฆ๐ฎ๐ฅ ๐ฆ๐จ๐š๐ซ๐ž, ๐ญ๐ฎ ๐ž๐ฌฬฆ๐ญ๐ข ๐ฏ๐ข๐ง๐จ๐ฏ๐š๐ญ, ๐š๐ฌฬฆ๐š ๐œ๐š ๐ฆ๐š๐ข ๐›๐ข๐ง๐ž ๐ง๐ฎ ๐Ÿ๐š๐œ๐ข ๐ง๐ข๐ฆ๐ข๐œ”.

โš–๏ธศ˜i pentru cฤƒ informaศ›ia รฎnseamnฤƒ putere, am extras pentru dumneavoastrฤƒ o micฤƒ parte din “Legea sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii” รฎn care se explicฤƒ exact ce se รฎntรขmplฤƒ din punct de vedere legal รฎntr-o asemenea situaศ›ie:

โ€Dacฤƒ primul ajutor a fost acordat cu bunฤƒ credinศ›ฤƒ ศ™i cu intenศ›ia de a salva viaศ›a, persoana รฎn cauzฤƒ nu rฤƒspunde civil sau penal (โ€žnu poate fi datฤƒ รฎn judecatฤƒโ€).โ€ Asta o spune articolul Bunului Samaritean (art. 94 din Legea 95/2006 โ€žLegea Sฤƒnฤƒtฤƒศ›iiโ€).

โœ”๏ธ ๐€๐ซ๐ญ๐ข๐œ๐จ๐ฅ๐ฎ๐ฅ ๐œ๐จ๐ฆ๐ฉ๐ฅ๐ž๐ญ:
โ€žPersoanele fฤƒrฤƒ pregฤƒtire medicalฤƒ care acordฤƒ primul ajutor de bazฤƒ รฎn mod voluntar, pe baza indicaลฃiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoลŸtinลฃe รฎn domeniul primului ajutor de bazฤƒ, acลฃionรขnd cu bunฤƒ-credinลฃฤƒ ลŸi cu intenลฃia de a salva viaลฃa sau sฤƒnฤƒtatea unei persoane, nu rฤƒspund penal sau civil.โ€

โ—๐‹๐ฎ๐œ๐ซ๐ฎ๐ซ๐ข๐ฅ๐ž ๐ฌ๐ž ๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ฆ๐›๐š ๐๐š๐œ๐š ๐ฆ๐š๐ซ๐ญ๐จ๐ซ๐ข๐ข ๐ž๐ฏ๐ž๐ง๐ข๐ฆ๐ž๐ง๐ญ๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข ๐ง๐ฎ ๐š๐ฎ ๐ฉ๐š๐ซ๐œ๐ฎ๐ซ๐ฌ ๐ง๐ข๐œ๐ข๐ฎ๐ง ๐œ๐ฎ๐ซ๐ฌ ๐๐ž ๐ฉ๐ซ๐ข๐ฆ ๐š๐ฃ๐ฎ๐ญ๐จ๐ซ ๐ฌฬฆ๐ข ๐ง๐ข๐œ๐ข ๐ง๐ฎ ๐ฉ๐จ๐ญ ๐จ๐›๐ญฬฆ๐ข๐ง๐ž ๐ข๐ง๐๐ข๐œ๐š๐ญฬฆ๐ข๐ข ๐๐ž ๐ฌ๐ฉ๐ž๐œ๐ข๐š๐ฅ๐ข๐ญ๐š๐ญ๐ž (prin dispecerat de exemplu), fiind acoperiศ›i din punct de vedere legal doar pentru eliminarea pericolelor iminente (incendiu, explozie etc.). Prin depฤƒศ™irea competenศ›elor ศ™i agravarea situaศ›iei โ€salvatorulโ€ poate rฤƒspunde penal.

๐ƒ๐š๐ซ ๐๐š๐œ๐š ๐ง๐ฎ ๐ข๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ฏ๐ข๐ง?
Lฤƒsรขnd la o parte aspectele morale care ne รฎndeamnฤƒ sฤƒ ne ajutฤƒm semenii, existฤƒ ศ™i o prevedere รฎn Codul Penal care pedepseศ™te lฤƒsarea fฤƒrฤƒ ajutor a unei persoane cu excepศ›ia situaศ›iei รฎn care salvatorul s-ar expune la o situaศ›ie periculoasฤƒ (art. 203 din Codul Penal).

โœ”๏ธ ๐€๐ซ๐ญ๐ข๐œ๐จ๐ฅ๐ฎ๐ฅ ๐‚๐จ๐ฆ๐ฉ๐ฅ๐ž๐ญ:

โ€žLฤƒsarea fฤƒrฤƒ ajutor a unei persoane aflate รฎn dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunลฃa de รฎndatฤƒ autoritฤƒลฃile de cฤƒtre cel care a gฤƒsit o persoanฤƒ a cฤƒrei viaลฃฤƒ, integritate corporalฤƒ sau sฤƒnฤƒtate este รฎn pericol ลŸi nu are putinลฃa de a se salva se pedepseลŸte cu รฎnchisoare de la 3 luni la un an sau cu amendฤƒ.
(2) Fapta nu constituie infracลฃiune dacฤƒ, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaลฃa, integritatea corporalฤƒ sau sฤƒnฤƒtatea sa.โ€
รŽn plus, pentru societฤƒศ›i (firme, companii etc.), Legea muncii obligฤƒ angajatorul sฤƒ ia mฤƒsurile necesare pentru acordarea primului ajutor ศ™i cele necesare instruirii personalului desemnat (Legea 319/2006, art. 7, 10 ศ™i 39).

โš ๏ธ โ€žIgnorantia juris non excusatโ€ – Necunoaศ™terea legii nu te scuzฤƒ de nerespectarea ei

Fii informat! Like&Share dacฤƒ ศ›i s-a pฤƒrut util articolul.
Academia de Prim Ajutor
Salvฤƒm vieศ›i (dar numai) รฎmpreunฤƒ


Legile de mai sus pot fi consultate รฎn Monitorul Oficial.

Sursa: Academia de Prim Ajutor

Read Previous

Un cardinal de la Vatican a primit titlul de Doctor Honoris Causa la UBB

Read Next

O facultate de la UBB realizeaza un atelier pentru studentii pasionati de criminalitatea economico-financiara