Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Vineri, 30 iunie 2023, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a inaugurat Muzeul Școlii Medicale Clujene, un proiect realizat din dorința de a conserva și promova moștenirea academică a universității. La ceremonia de inaugurare au participat membri ai comunității academice și ai comunității clujene, precum și acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române și prof. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române.
Muzeul propune vizitatorilor săi o incursiune în istoria învățământului medical din Cluj-Napoca, cu o tradiție de două secole și jumătate și este conceput în spiritul unor proiecte inițiate în urmă cu mai bine de un veac.
„Muzeul Școlii Medicale Clujene reprezintă nu doar o colecție de exponate și documente, ci și o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație. Este un tribut adus celor care au contribuit la dezvoltarea învățământului medical și cercetării în această regiune și, în același timp, un testament al angajamentului nostru de a păstra și transmite această bogată moștenire către generațiile viitoare”, a transmis rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.
Ideea înființării unui muzeu dedicat evoluției științei medicale s-a creionat în perioada interbelică. Prin strădaniile profesorului Jules Guiart și ale asistentului său, Valeriu L. Bologa, fondatori ai Școlii de Istoria Medicinei din Cluj, au fost colecționate diverse obiecte, documente, cărți etc. legate de trecutul medicinei românești. Vicisitudinile vremii (refugiul Facultății de Medicină la Sibiu în anii celui de Al Doilea Război Mondial, incendiul din anii ’80 care a cuprins clădirea unde erau adăpostite diverse exponate și documente) au afectat colecțiile de istoria medicinei și farmaciei.
Muzeul Școlii Medicale Clujene se află într-o clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu profundă semnificație istorică. Aici s-au desfășurat o parte din ședințele Consiliului Dirigent (decembrie 1919 – aprilie 1920).
Colecțiile muzeului sunt valorificate în cadrul a două secțiuni: expoziția permanentă, respectiv expoziția temporară.
Expoziția permanentă ocupă cea mai însemnată parte a spațiului vizitabil de către public, fiind organizată în baza criteriului cronologic și tematic. Primele două săli pun în lumină etapele istorice traversate de școala medicală clujeană începând cu secolul al XVIII-lea și până în zilele noastre. Diverse exponate, în original sau facsimil, precum fotografii, documente, medalii, cărți poștale, publicații științifice etc. au menirea de a ilustra evoluția învățământului clujean.
O altă sală găzduiește colecția de aparatură, instrumente medicale, farmaceutice și de laborator utilizate în diferite ramuri ale medicinei pentru diagnostic, tratament sau în scop didactic. Aceasta are rolul de a evidenția practica medicală în perioada secolelor XIX-XX. De asemenea, muzeul adăpostește un exemplar al „Ecorșeului” realizat de Constantin Brâncuși la începutul secolului XX, exponat de mare valoare, prima lucrare de acest gen din România.
În muzeu este amenajată o prețioasă bibliotecă, cu lucrări de istoria medicinei românești și universale (sec. XVII-XX), respectiv cărți din sfera istoriei științelor sau științelor auxiliare istoriei medicinei. Cele mai multe dintre ele au intrat în patrimoniul Facultății de Medicină în perioada interbelică prin grija profesorului Valeriu L. Bologa.
O sală specială, menită să aducă un omagiu celui al cărui nume îl poartă astăzi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, este dedicată memoriei profesorului Iuliu Hațieganu (1885-1959). Obiecte de mobilier, documente, fotografii, cărți, recompun crâmpeie din biografia acestei distinse personalități. Primul decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității românești din Cluj (1919-1920), rector în două mandate (1930-1931; 1941-1944), Iuliu Hațieganu s-a remarcat printr-o prodigioasă activitate medicală, didactică și socială, impunându-se drept unul dintre cei mai însemnați diagnosticieni ai timpului.
Pe lângă expoziția permanentă, în spațiul dedicat expozițiilor temporare, se organizează evenimente cu tematică diversă, realizate în parteneriat cu alte muzee, universități și instituții culturale.
Muzeul Școlii Medicale Clujene se află pe Str. Emil Isac nr. 13 din Cluj-Napoca și poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 9:00 – 15:00, în baza unei programări prealabile.