Doi tineri au construit la Cluj o casa pe roti cu doar 23.000 euro. Vezi cum arata!

Cu 23.000 de euro, doi tineri din Cluj și-au construit propia casă pe roți. Cei doi plătesc lunar pentru utilități în jur de 70 de lei.

„În 2017, Deni și Alin Sîrb, un cuplu de fotografi din Cluj-Napoca, și-au cumpărat un teren de 1300 metri pătrați în zona Iris-Dâmbul Rotund de lângă oraș. La acea vreme locuiau în „buricul târgului”, într-o casă mare și spațioasă, iar gândurile despre construcția unui tiny house erau doar vise.

Anii au trecut, orașul s-a aglomerat, iar în clipa în care au simțit din ce în ce mai tare „poluarea din aer” au luat decizia de a se apuca de treabă. Cu un buget de 27.000 euro, în iunie 2020, Deni și Alin au început să lucreze la căsuța lor. În decembrie 2020, erau deja mutați, cu mobila aproape gata și 23.000 euro cheltuiți în total”

Construcție și buget

Alin și Deni au pornit la drum cu un buget aproximativ de 27.000 euro. După câteva calcule amănunțite, au ajuns la concluzia că se vor încadra în 18.000 de euro. Acum, la final, mutați în casă și cu mobila în proporție de 95% gata, au tras linie la 23.000 euro. Vor să mai investească în curte – să planteze copaci, flori și să-și facă o grădină cu legume -, dar nu mai mult de 3000 euro.

 În categoria de tiny house intră, potrivit Wikipedia, toate casele până-n 37 metri pătrați. Acest fenomen are și o soră mai mare, mișcarea small house, pentru casele până-n 93 metri pătrați. Asta la americani, căci în România ce e peste 70% metri pătrați e considerat spațiu generos.

Suprafața casei în care locuiesc Alin și Deni este de 49 metri pătrați, dintre care amprenta la sol este de 38 metri pătrați, iar dormitorul de la etaj are 11 metri pătrați. La parter există bucătăria și livingul împreună, baia și camera lui Matei, băiețelul lor de 11 luni. Baia și camera copilului sunt identice ca dimensiuni și au 5.8 metri pătrați.

În iunie 2020 s-au apucat de îngrădit și apoi de construcția în sine, dar au avut multe pauze în tot acest proces. S-au mutat definitiv pe 22 decembrie 2020, dar dacă ar fi lucrat constant, ei cred că ar fi terminat în două luni jumate.

Alin a lucrat 75% singur la construcția casei, dar a cerut ajutorul unui structurist pe partea de rezistență. „Restul de 25% este meritul familiei, căreia îi mulțumim, deoarece nu eram în stare să fac niciodată singur”, spune el.

Cei doi spun că mare parte din bani s-au dus pe materiale, iar manopera, în total, nu a depășit 1500 euro. Pentru a le alege pe cele mai bune, la prețuri decente, cuplul a discutat cu nașul lor, care tocmai terminase de construit o casă și avea informațiile la îndemână. El cunoștea deja cele mai bune oferte, studiase fiecare produs în parte și a știut unde să-i trimită pe cei doi pentru fiecare etapă. Casuța e din panouri sandwich pe structura metalică, izolată la interior cu vată bazaltică. Iar la exterior e îmbrăcată în tablă neagră.

Panouri fotovoltaice și termoșemineu, două investiții excelente

Casa lor pe roți are apă din fântână, iar Alin a montat o fosă septică ecologică. Electricitatea este asigurată de panouri fotovoltaice, luate de la Carpat Energy, de care tinerii sunt extrem de mulțumiți. „Avem toate electrocasnicele pe care le are o casă și fac față foarte bine. Dacă într-o săptămână avem o zi de soare e perfect, dacă nu, pornim câteva ore generatorul de backup”, spun ei.

Căldura este asigurată de un termoșemineu care face față mai bine decât se așteptau – erau obișnuiți cu 20 de grade în casă, iar acum au constant 23 de grade. Pentru asta, însă, trebuie să mai pună noaptea lemne pe foc, dar și-au asumat pe deplin această decizie. Locuiam tot la casa dar la una normala si ceva mai mare. Când locuiau în centrul orașului cheltuielile erau cam cu 90-95% mai mari. Aici plătesc doar 70 lei pe butelia de gaz o dată la două luni. Plus factura la net. Atât.

Viața pe deal și provocările traiului într-o casă pe roți

Pentru cuplul nostru, cea mai mare provocare a fost obișnuința cu noul stil de viață. „Trebuie să băgăm pe foc, tăiem lemne, ne-a înghețat scurgerea de la chiuvetă, trebuie monitorizate puțin bateriile și curățate panourile când e zăpadă. Dar e mișto, nu ne plictisim. Pe lângă asta, facem curățenie zilnic, ceva e greșit cu noi”, glumește Alin despre lucrurile la care trebuie să aibă grijă.

Stilul de viață nu li s-a schimbat foarte mult, deoarece ei lucrau de acasă și înainte de pandemie, mai puțin când călătoream. Acum nu mai călătoresc așa des, așa că au mai mult timp de petrecut în aer liber și curat. „Suntem ca la țară aici și ne simțim ca într-un lung concediu”, spune Deni. Sunt de puțin timp mutați pentru a vedea cât de tare li s-au redus cheltuielile per ansamblu, dar cert este că nu au credit și nicio factură de plată, mai puțin cea de la Netflix.

Traiul lor este exact așa cum s-au așteptat să fie, deoarece au studiat mult stilul ăsta de viață, iar acum se bucură să-l pună în practică. „Depinde ce așteptări ai, ce viață vrei să duci. Noi ne-am asumat de la început și ni se pare totul superb”, mărturisesc ei.

Familia și prietenii au fost reticenți la început cu decizia lor, deoarece, așa cum spune cuplul, în România nu este des întâlnit acest stil de viață. Dar în cele din urmă i-au sprijinit și i-au ajutat cu tot ceea ce au avut nevoie.

Deni și Alin sunt fericiți de hotărârea lor și vor să dea curaj și celor din jur să facă un astfel de pas. „Go for it! Merită 100%. Se poate trăi o viață faină și fără credit și o casă mare. Avem tot confortul unei case normale și e tot ce ne puteam dori. E o experiență faină, așa că îndrăzniți”, concluzionează ei.

Video cu turul casei

E fain la Cluj

Read Previous

Expozitia Planetei Marte din Parcul Iulius intrerupta din cauza vantului puternic

Read Next

Masinile Google Street View vor inregistra noi imagini 360 grade la Cluj in zilele urmatoare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *