efainlacluj.ro

Durerea care unește. Doi ani de război în Ucraina, un an de la cutremurul din Turcia. Cum ajută Banca pentru Alimente în situații de criză

Luna aceasta se împlinesc doi ani de război în Ucraina, început în 24 februarie 2022. Și tot în februarie, în data de 6, am comemorat un an de la cutremurul devastator din Turcia și Siria. Două situații extreme în care s-au remarcat implicarea și ajutorul oferit de persoane fizice, companii și organizații neguvernamentale care s-au mobilizat în număr mare și în regim de urgență. 

În aceste situații, Băncile pentru Alimente, aflate în contact cu ONG-uri și instituții internaționale, au jucat un rol extrem de important de colectare, distribuire, centralizare și sprijin.

Banca Regională pentru Alimente Cluj a colectat și distribuit hrană pentru refugiații ucraineni încă din martie 2022. Încă din prima lună de la izbucnirea conflictului, au fost adunate și oferite peste 6 tone de alimente, în 23 de magazine partenere din Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud. 

De-a lungul ultimilor doi ani de conflict în Ucraina, alte donații făcute de companii către Banca Regională pentru Alimente Cluj, special cu distribuire către refugiați, au ajuns la peste 335 de tone de alimente distribuite prin 21 de asociații.

La nivel național, Băncile pentru Alimente au primit numeroase produse din Uniunea Europeană – de la companii și de la alte bănci pentru alimente din UE: Grecia, Franța – pentru a distribui mai departe refugiaților ajunși în România; e vorba despre peste 134 de tone de mâncare. 

Pe lângă alimente, peste 960 de kilograme de îmbrăcăminte au fost donate de un partener al Băncilor pentru Alimente din România și au fost distribuite ONG-urilor care se ocupă de refugiați. 

În cazul cutremurului din Turcia și Siria, produs în urmă cu un an, Banca Regională pentru Alimente Cluj a oferit produse alimentare asociațiilor care au trimis mai departe hrana persoanelor afectate din Turcia. E vorba despre Asociațiile Charity and Humanitarian Support și Tineri pentru Misiune care au împărțit zilnic mâncare pentru micul dejun și au gătit mesele de prânz și cină pentru supraviețuitorii rămași fără locuințe.

Banca pentru Alimente este o soluție în situații de criză: E ușor să sărim în ajutor când e nevoie mai mare

„Mereu am considerat Banca pentru Alimente ca fiind o soluție în situații de criză. Pe parcursul anilor am demonstrat cât de adevărat este acest lucru. Noi creăm o punte de legătură între donații alimentare sau nealimentare pe de o parte și o bază de date mare de asociații, pe de altă parte. Astfel, e ușor să sărim în ajutor când e nevoie mai mare. 

Am fost surprinși să vedem cum companii au venit spre noi special pentru a dona produse pentru refugiați, de exemplu. În plus, extrem de multe ONG-uri s-au abătut de la munca lor zilnică pentru că voiau să ajute oamenii afectați de aceste situații de criză”, spune vicepreședintele executiv al Băncii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.

Andreea Bobiș spune că provocarea întâmpinată de ei în aceste situații a fost elementul de timp scurt și nevoia de mobilizare mare. „Cum ajungem unde e nevoie mai mare? Care sunt ONG-urile care pot să ajungă la cei aflați în nevoie? Noi nu putem oferi direct alimente persoanelor fizice, avem nevoie de aceste asociații pentru a ajuta la rândul nostru. 

Bucuria a fost că mereu am găsit soluții și nu ne-am oprit din a ajuta. Am riscat uneori, am mers în Ucraina cu dubița, am trecut prin zone afectate de inundații pentru a ajunge la cei afectați, ca să putem să-i ajutăm. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat, fără ajutorul lor nu am fi putut ajunge la atât de multe persoane aflate în nevoie”, subliniază vicepreședintele executiv al Băncii pentru Alimente Cluj.

Cifrele solidarității în situații de urgență din ultimii ani 

la Banca Regională pentru Alimente Cluj:• 5 lanțuri de supermarketuri au organizat colecte de alimente special pentru refugiații din Ucraina, după primele luni de la începerea războiului din țara vecină• 6.596,43 kilograme de alimente s-au adunat pentru ucraineni în 23 de magazine participante în martie 2022• 335.164,32 kilograme de produse alimentare au fost donate către Banca Regională pentru Alimente Cluj de la companii, cu distribuire în special către refugiați în 2022 • 134.548,29 kilograme de alimente au fost primite la nivel de țară de la companii și de la alte bănci pentru alimente din UE) pentru a da mai departe refugiaților• 960 kilograme de haine primite pentru refugiați• 1 convoi umanitar al celor 9 Bănci pentru Alimente din România a ajuns în Republica Moldova• 21 de asociații au distribuit alimentele și îmbrăcăminte pentru refugiații ucraineni în județele Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Sibiu• 2 asociații au distribuit hrană pentru persoanele afectate de cutremurul din Turcia• alte situații de urgență în care Banca Regională pentru Alimente Cluj a intervenit în iulie-august 2021: inundații Roșia Montană, Ocoliș, Ocolișel, Runcu, Lunca Largă.

Donează prin SMS la 8845 cu textul HRANA

În continuare, oricine dorește să se implice poate face o donație lunară de 2 euro pe lună, prin trimiterea unui sms cu textul HRANA la numărul 8845. Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.

Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați. 

Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană. 

Detalii găsiți pe https://cluj.bancapentrualimente.ro/.

Read Previous

Prețuri ca în Elveția pentru un ski-pass la Partia Buscat din județul Cluj. Un singur telescaun la tot ”domeniul”.

Read Next

UBB Cluj și Academia Română dezbatere națională privind proiectul național-statal-cultural român în secolul 21