efainlacluj.ro

FOTO. Cum a ajuns sa arate Colina Noua, cartierul americanilor de langa Cluj-Napoca

Colina Nouă crează lângă Cluj Napoca o comunitate care, în esență, crește în jurul unor ferme organice, unde rezidenții vor experimenta independența față de supermarket și de drumurile cu mașina în traficul aglomerat al dimineții.

Cei care decid că e momentul să se mute „la casă”, găsesc la Colina Nouă mai multe tipuri de locuințe, fiecare gândită astfel încât să satisfacă chiar și cele mai pretențioase gusturi în materie de design dar, mai ales, să se integreze perfect în ideea de peisaj de la care proiectul a început. 

În primul rând, casele disponibile pentru achiziție sunt case verzi, construite cu materiale prietenoase atât cu sănătatea omului, dar și cu mediul. În al doilea rând, aceste locuințe sunt smart, fiind dotate cu sisteme inteligente care, pe piață, ajung să coste chiar și 100.000 de euro, dacă sunt achiziționate individual. Tocmai datorită tehnologiei din fiecare casă, fiecare clădire este eficientă din punct de vedere energetic datorită unor funcționalități precum pompa de căldură, panourile fotovoltaice, sistemul de ventilare cu aport de aer proaspăt și recuperare de energie, răcirea cu panouri radiante montate în tavan sau încălzire în pardoseală.

„Nu ne-am dorit să facem urbanizare, pentru că asta înseamnă praf, poluare și consum de energie. Am vrut să creăm energie, nu să o consumăm, iar aici ne ajută faptul că tot mai mulți oameni înțeleg că resursele planetei sunt pe sfârșite. Așa că proiectul nostru nu arde resurse  folosim exclusiv energie electrică, dar și pe aceasta o folosim cât de eficient putem. Așa am ajuns la casele eficiente energetic. Pe viitor ne dorim să avem exclusiv case pasive, care să nu aibă nevoie de energie. Asta ar costa însă peste 2.000 de euro/metru pătrat, iar societatea încă nu este dispusă să facă o astfel de investiție. Încă”, mai spune Daniel Simionaș.

„Casele nu pot fi personalizate la exterior, iar atunci când cumperi, semnezi un regulament de funcționare care se transmite și următorului proprietar. În plus, orice schimbare la casă trebuie votată într-o comisie de urbanism . Același regulament îți oferă siguranța că vecinul nu repară mașini în garaj și nici nu te vei confrunta cu situații în care, de exemplu, vecinul își împodobește casa cu trei luni înainte de sărbători. La Colina Nouă nu ai dilema cu „oare ce o să mai facă azi vecinul” pentru că noi oferim și predictibilitate”, explică CEO-ul.

„Animalele din jur vor putea trece prin comunitate pe culoarele lor naturale. Nimeni nu va fi în pericol. Noi am identificat aceste culoarele și avantajul e că oamenii vor și putea vedea aceste animale pentru care spațiul  a fost regândit. Pârâul, de exemplu, a fost terasat, așa încât copiii să nu fie în pericol, dar totuși să se bucure de natură. Avem o simbioză foarte bună între ideea de siguranță și natură”, mai spune Daniel Simionaș.

Read Previous

FOTO. Se pregateste construirea unui orasel cu 700 de case la Jucu. Vezi cum va arata

Read Next

De ce risca Clujul sa devina un nou ”Brasov” in materie de ursi

Leave a Reply