efainlacluj.ro

Primaria Belis organizeaza referendum pentru a iesi din Parcul Natural Apuseni. In spate asteapta tunurile imobiliare

În timp ce Comisia Europeană vrea ca până în 2030 să mărească rețeaua de zone protejate, comuna Beliș, din județul Cluj, vrea să iasă oficial din Parcul Natural Apuseni

Primăria vrea să organizeze, pentru asta, un referendum local și susține că numai așa vor putea fi permise lucrări de modernizare. Activiștii de mediu, însă,  spun că zona turistică este, de fapt, vânată de dezvoltatori. Oricum, pentru ca localitatea să fie scoasă din aria protejată, este nevoie de o hotărare de Guvern. 

Între Cluj-Napoca și Huedin, la poalele masivului Vlădeasa, comuna Beliș se remarcă prin trasee spectaculoase și pensiuni agroturistice, în special în preajma barajului de acolo.

Recent, localnicii au fost anuntați că pe 4 decembrie ar trebui sa meargă la vot pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu excluderea comunei din Parcul Natural Apuseni. 

Argumentul oferit de primărie este că numai astfel  localitatea se va putea dezvolta. Este invocată și invazia gândacului de scoarță care ar fi distrus copacii din zonă, iar padurea ar trebui exploatată, fapt imposibil în condițiile stricte ale unei arii protejate. Deocamdată, edilul comunei a refuzat să ofere un punct de vedere. 

Referendumul a împărțit localnicii în două tabere.

Localnic: „Parcul a fost singurul stavil care ne-a mai ajutat și a fost împotriva acestor rechini imobiliari pentru că nu i-au lăsat să se extindă cu construcțiile în mijlocul pădurii, în mijlocul pășunii și așa mai departe”.

Parcul Natural Apuseni a fost declarat arie protejată în 2004, iar asta presupune mai multe limite pentru a conserva biodiversitatea.

Adrian Dohotaru, activist de mediu: „Se urmărește profitul pe termen scurt, adică să construiești pe buza lacului. Este folosit acest referendum ca o presiune. Moții au nevoie de o dezvoltare durabilă, nu de tunuri imobliliare”.

Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni: „A crescut numărul de solicitări de avizare unor noi construcții din partea unor persoane care nu au domiciliul în această zonă”.

Pentru ca iesirea din categoria de arie protejată să se realizeze concret, e nevoie de o hotărâre de Guvern, susțin reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Sursa: StirilePROTV

Photo: Sergiu Razvan

Read Previous

Peste 25 de companii din Cluj isi vor prezenta joburile disponibile la “Noaptea Companiilor”. VIDEO

Read Next

Cluj-Napoca are cel mai performant TRANSPORT PUBLIC din Romania