efainlacluj.ro

Studentii de la USAMV au produs mii de puieti forestieri. La ce preturi se pot cumpara

­čî│ Zeci de studen╚Ťi de la Departamentul Silvicultur─â, Facultatea de Horticultura USAMV Cluj-Napoca , au participat, ├«n premier─â, la Proiectul ÔÇŁProducerea containerizat─â a puie┼úilor forestieri ┼či valorificarea lor ca specii ornamentale ├«n amenajarea spa┼úiilor verziÔÇŁ, care a durat doi ani ╚Öi are ca rezultat producerea a circa 2.200 de puie╚Ťi forestieri din 14 specii, ├«ntre care se num─âr─â brad, paltin, ar╚Ťar american, mesteac─ân, salc├óm, stejar ro╚Öu, molid sau tuia.


­čî│ Puie┼úii au fost produ┼či din semin┼úe recoltate de c─âtre studen╚Ťi. Proiectul urm─âre╚Öte valorificarea activit─â╚Ťilor de la lucr─ârile practice din cadrul Disciplinei ├Ämp─âduriri (Semin╚Ťe forestiere, Pepiniere, ├Ämp─âduriri) ╚Öi a fost coordonat de Prof. dr. Liviu Holonec ╚Öi ╚śef lucr. Dr. Alina Tru╚Ťa.


­čî│ ÔÇŁ├Än silvicultur─â, calitatea materialului s─âditor are un rol hot─âr├ótor ├«n crearea unor arboreturi ├«nalt productive ┼či stabile ecologic, cu o structur─â ┼či o compozi┼úie optime. Pentru a ├«ndeplini aceast─â cerin┼ú─â, se recurge la producerea ┼či plantarea puie┼úilor cu r─âd─âcini protejate. Utilizarea acestora ├«n lucr─ârile de ├«mp─âdurire a cunoscut ├«n ultimele decenii o amploare deosebit─â pe plan mondial, ├«n special ├«n emisfera nordic─â. Puie┼úii se ob┼úin din semin┼úe sau buta┼či, ├«n diferite tipuri de recipiente sau containere, fiind folosi╚Ťi cu succes ╚Öi ├«n lucr─ârile de amenajare a spa╚Ťiilor verziÔÇŁ, au precizat coordonatorii proiectului.

Ghivecele cu puie╚Ťi forestieri au fost scoase la v├ónzare ├«n magazinele USAMV Cluj-Napoca ÔÇô Calea M─ân─â╚Ötur nr. 7 ╚Öi cap─ât str. Liviu Rebreanu. V─â a╚Ötept─âm cu drag!
Foto: Silvicultur─â USAMV Cluj

Read Previous

4 statii de autobuz din Cluj-Napoca se vor reloca de astazi. Unde sunt noile pozitii

Read Next

Consiliul Judetean Cluj va reabilita toate cele 58 de drumuri judetene.

Leave a Reply