efainlacluj.ro

Artistii clujeni sub zodia pandemiei

artisti clujeni

          Nu-i așa că vă este dor de plimbările fără griji, la finalul activităților zilnice, acompaniați de muzica veselă și relaxantă? Amintiți-vă de atmosfera specifică Clujului, încărcată de vibe-ul mereu pozitiv transmis de artiști pentru toate categoriile și gusturile. Trupe locale, mai mici sau mai mari, concertând în pub-urile vechi, în Unirii, Muzeului, pe malul Someșului, ori la Polivalentă. Parcul Central, locașul ceremoniilor civile era îmbrăcat în sărbătoare sâmbăta, iar sunetul claxoanelor anunța petreceri și evenimente reușite. Formații renumite prezente la zilele orașului sau la festivaluri au transformat Clujul într-un magnet cu putere de atracție internațională. Tineri talentați si pasionați care ne puneau un zâmbet pe față prin cântarea lor dezinvoltă, de artiști stradali, oricând treceai pe Eroilor, pe lângă Central, sau prin fața Casei lui Matei Corvin…

            Cum ar fi viața fără muzică? Mult mai gri, fără nicio îndoială. Ca o coroană regală căreia i-a fost furată o nestemată strălucitoare.

            Toate aceste realități și amintiri frumoase au fost trecute în rezervă din cauza pandemiei. Astfel, ne îndreptăm atenția spre muzică și industria entertainmentului, către artiștii clujeni, pentru a afla cum au reușit să supraviețuiască în această perioadă. Iată câteva opinii din interior.

            Silvia Baciu, event manager în cadrul locației International Ballroom și vocalist în proiectul Hayex Fusion:

            Privind din perspectiva event managerului, 2020 a fost un an foarte dificil. Urma să organizez peste 40 de evenimente în 2020, însă acestea au fost reprogramate în totalitate, chiar pentru anul 2022. Două sezoane fără evenimente se resimt profund, această perioadă ne-a încercat și provocat din foarte multe puncte de vedere. Am fost nevoiți să ne regândim activitatea, să regândim formatul evenimentelor și să ne adaptăm rapid din mers. Sperăm ca anul 2022 să ne readucă împreună, iar entertainmentul și HoReCa să fie repuse pe roate, cât de repede, pentru că industriile se află în colaps.

      Din perspectiva artistului, mă consider norocoasă. Având încă o activitate pe lângă cea de artist, impactul financiar nu a fost atât de grav asupra mea, nefiind condiționată de cântări. Am reușit, alături de colegii mei, să rămânem conectați prin intermediul canalelor online. Am înregistrat piese de acasă, am încercat să ținem aproape. Din păcate, colegii mei care depind de exclusiv de evenimente au fost foarte greu încercați și nevoiți să se reprofileze, să renunțe la spatile de repetiții, să gestioneze multe situații dificile.

             Ionuț Deneș, chitarist Hayex Fusion:

         În lipsa cântărilor, perioada aceasta a fost una propice pentru a ne focusa pe mediul online care este viitorul, pentru a rămâne vizibili și prezenți livrând content de calitate. Unul dintre cele mai importante lucruri care sunt și vor fi testate de către toți artiștii reprezintă capacitatea de a ne adapta ușor și creativ la vremurile în care trăim.

hayex fusion     

       Muzica de calitate, atât în vremuri mai ușoare cât și sub zodia pandemiei, se realizează în cadrul unui studio de înregistrări optim din toate punctele de vedere, gestionat profesionist de către muzicieni dedicați și atenți la cele mai mici detalii.

            Așa că am pășit virtual în cadrul Corvin Recording Studio, iar Nimrod Szedlacsek, fondator al Studio-ului, producător și chitarist în cadrul proiectului Hayex Fusion, ne-a împărtășit experiența lui cu privire la timpurile atât de incerte și pentru artiști:

            Anul 2020 a fost, probabil, cel mai dificil pentru noi de când existăm. De fapt, așa a fost pentru toți artiștii și din cauza asta s-a dat peste cap industria muzicală. Când muzicienii și cântăreții nu au mai avut cântări, le-a dispărut sursa de venit. Neavând câștig, cam toți și-au ținut de lichidități ca să supraviețuiască, prin urmare, nu au mai investit în înregistrări. Cam asta e situația la modul general și acum în 2021. Cu toate astea, activitatea noastră nu s-a întrerupt, am avut suficient de lucru că să ne plătim cheltuielile și să rămânem cu un profit mai subțire decât anii precedenți.

           Am fost privilegiați să avem de lucru datorită câtorva aspecte. Corvin Recording Studio este echipat cu aparatură high-end, la standarde internaționale (din cauza asta am avut și trupe din afară precum Wirblesturm din Austria sau Fekecs Akos din Ungaria). Camera de înregistrare e foarte mare (55 mp), astfel putem înregistra cu mulți muzicieni în sistem live performance, iar aparatura ne permite să înregistrăm 24 de trackuri simultan. Avem know-how relevant. Fără cunoștințe solide în domeniu, ești dotat degeaba cu cea mai bună aparatură, pentru că produsul finit nu iese la nivelul așteptărilor. În ultimii ani, am lucrat la zeci de albume, cu numeroși de artiști, printre care: Grimus, Jazzybirds, Teodora Enache, Illusion of control, Rehab Nation, Funkorporation sau Sonic Distillery. În plus, am învățat de-alungul anilor că promptitudinea, punctualitatea și respectarea deadline-urilor sunt esențiale, la fel ca pregătirea profesională. De aceea, noi le respectăm cu sfințenie. Cred că toate aceste puncte forte ne-au ajutat să trecem prin această perioadă grea. E un sentiment minunat să văd atâtea trupe și artiști care colaborează cu noi și sunt returning customers, adică revin pentru noi înregistrări și producții. Vă așteptăm cu drag să faceți un tur virtual al studioului!

        Acum, mai mult ca niciodată, e nevoie să ne susținem artiștii și să facem vizibile  business-urile locale, pentru că artiștii ne înfrumusețează viața prin magia muzicii – de orice gen, performată oriunde, în orice vremuri! Într-o notă pozitivă, puteți accesa mai jos cea mai recentă înregistrare Hayex Fusion și puteți vedea treaba excelentă realizată la Corvin Recording Studio

Read Previous

Invata cum se tine corect paharul de vin! VIDEO!

Read Next

Clujenii din Zorilor vor avea un nou parc. Foto & Video

Leave a Reply