efainlacluj.ro

Clujul primeste recunoastere mondiala de la UNESCO, desemnat ”CITY OF FILM”

Municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat de UNESCO City of Film în cadrul Oraşelor Creative.

„Am aflat acum câteva minute că aplicația noastră la UNESCO pentru Cluj, City oF Film a fost declarată câștigătoare și face parte din UNESCO Creative Cities. Felicit ortasul și TIFF-ul, alături de care am depus candidatura și a cărui muncă de 20 de ani în domeniul artei primește acum recunoaștere la nivel mondial”, a declarat primarul Emil Boc.

246 de orașe din peste 80 de tari alcătuiesc în prezent Rețeaua de orașe creative UNESCO, iar CLUJ-NAPOCA este primul oras din Romania. Rețeaua este concepută pentru a încuraja parteneriate mai mari între UNESCO și între orașele creative din întreaga lume care au lucrat pentru a-și stabili o reputație puternică și un punct de sprijin în sectoarele creative.

Reţeaua Oraşelor Creative a fost creată pentru a promova cooperarea cu și între orașele care au identificat creativitatea drept un factor strategic pentru dezvoltarea urbană durabilă, în scopul de a:

  • consolida creaţia, producția, distribuția și difuzarea activităților, bunurilor și serviciilor culturale
  • dezvolta hub-uri de creativitate și inovare și a lărgi oportunitățile pentru persoanele care activează în sectorul cultural
  • îmbunătăți accesul și participarea la viața culturală, în special pentru grupurile marginalizate sau vulnerabile integra cultura și creativitatea în planurile de dezvoltare durabilă.

Rețeaua acoperă șapte domenii de creație: artizanat și arte folk, arte media, film, design, gastronomie, literatură și muzică. Domeniul creativ poate fi ales de către orașe în funcție de preferința lor pentru un anumit sector al industriei creative. 

Orașele trebuie să prezinte un plan de acțiune realist, inclusiv proiecte specifice, inițiative și politici care urmează să fie executate în următorii patru ani după desemnare la nivel local și internațional, pentru a pune în aplicare obiectivele rețelei. În urma procesului de evaluare realizat prin consultări interne și externe cu experți independenți și orașele membre ale rețelei, Directorul General  UNESCO desemnează orașele creative.

Read Previous

Noul gazon de pe Cluj Arena se inaugureaza diseara fara spectatori. U Cluj – FC Brasov

Read Next

Proprietari din Cluj isi ofera GRATUIT apartamentele copiilor bolnavi veniti la tratament

Leave a Reply